BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Български хелзинкски комитет отново осъди прокуратурата за отказ да предостави обществена информация


Снимка: pixabay.com

Българският хелзинкски комитет (БХК) отново осъди прокуратурата за отказан достъп до информация. Този път става въпрос за непубличен документ, свързан със статистиката за домашното насилие в България, съобщи в страницата си неправителствената организация. Това е второ осъдително решение срещу прокуратурата за последните седмици, след като в края на юли правозащитната организация я осъди за отказа й да предостави списък на наименованията на указанията и инструкциите, издадени от главния прокурор Иван Гешев.

С решение на Административния съд София – град от миналата седмица прокуратурата е осъдена да предостави на БХК информация по искането и да заплати 510 лв. разноски по делото. Делото е във връзка с Указанието за организацията на информационната дейност на прокуратурата, което не е публично. Документът регламентира коя информация и за кои дела се събира като информация от обществен интерес, но прокуратурата отказва достъп до него с мотива, че става дума за вътрешноорганизационен акт.

Изследователката на БХК Диляна Ангелова е поискала да се запознае с документа през март т.г. във връзка с предишен отговор от държавното обвинение, че не събира данни за престъпленията, извършени в условията на домашно насилие.

„През август 2019 г., все още заместник главен прокурор, Иван Гешев заяви, че проблем в България има с битовата престъпност и домашното насилие, като приоритет е само първото. И действително у нас шумни акции за борба с домашното насилие няма. Запитах прокуратурата дали след измененията в Наказателния кодекс по повод провалената ратификация на Истанбулската конвенция се събира такава информация и от там отговориха, че не се събира“, поясни Ангелова, цитирана от БХК.

„Искахме да разберем как прокуратурата определя за кои престъпления събира статистическа информация и затова поискахме да видим Указанието. При наличието на висок обществен интерес по темата липсата на официални данни за броя на наказателните дела, свързани с домашно насилие и насилието над жени, е необяснима, а отговорността за информационното затъмнение е на главния прокурор“, заяви още тя.

Съдът намира решението на заместник главния прокурор за незаконосъобразно, като посочва, че обществена информация е тази, която „е свързана с обществения живот в страната и дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността“ на държавните органи. От указанията гражданите могат да научат по какви критерии прокуратурата събира и обобщава информация и това не само ще повиши отчетността и прозрачността на тази институция, но и ще даде отговор как прокуратурата упражнява правомощията си, което е от решаващо значение за обществения живот, пише още в решението.

„Българската прокуратура отказва всякаква прозрачност и отчетност“, заяви директорът на програмата за правна защита на БХК адв. Адела Качаунова. „Има грижливо възпитавана култура в тази институция, че отговорност от нея никой не може да търси. Докато не променим това, не можем да очакваме прокуратурата да е ефективен пазител на интересите на гражданите“, заяви още тя.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!