BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за рекет и изнудване


Веселин Марешки Снимка: Фейсбук профил

Варненският апелативен съд отмени частично оправдателната присъда на Окръжния съд във Варна спрямо двама подсъдими за изнудване, се посочва в съобщение на съда. Съдът е определил на Веселин Марешки – лидер на партия „Воля“ и зам.-председател на 44-тото Народно събрание, наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим и глоба в размер на 8 хил. лв. Красимира К. трябва да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и да заплати глоба от 6 хил. лв.

Присъдата подлежи на обжалване

Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен М. да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хил. лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърждава присъдата на Окръжния съд в останалата й част – без уважение остават гражданските искове: 40 хил. лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв. – за увредено имущество, посочват от варненския апелативен съд. 

В предходното заседание съдебният състав е намерил за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин и Красимира и е поискал справка от Агенцията по вписванията, и е разпитал свидетел. Днес в съдебната зала става ясно, че заради заем от 65 хил. лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството й на управител на търговско дружество и Красимира К.

Представителите на държавното обвинение са обяснили, че паричното задължение на Красимира към Веселин е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен М. да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител са поискали от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими.

Според защитата на Веселин М. той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е е имала имуществено задължение към него. Той й е помагал без да има материален интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими са поискали от съда да остави без уважение протеста на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да потвърди оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в законоустановения двумесечен срок, посочват от съда. Съдебният акт подлежи на касационна проверка.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!