BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В срезовото проучване за коронавирус в Пловдив вече са заявили участие 168 домакинства


Снимка: областна администрация – Пловдив, архив

До момента общият брой на гражданите, заявили участие в представителното изследване за Covid-19 по метода ELISA е 373, което прави 63,2%, съобщава областният управител на Пловдив Дани Каназирева. По думите й, резултатът е по-висок от други европейски държави.

Каназирева посочи, по данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), при подобно изследване от Австрия, процентът на далите съгласие и участвали в тестване за коронавирус е малко над 50%.

Според изнесените от областния аправител данни, от 15 до 21 май в район Централен в Пловдив за участие в срезовото епидемиологично проучване за Covid-19 са потвърдили съгласие 64,5% , което прави 113 души от 76 домакинства. В район Северен са посетени 45 адреса, броят на хората дали съгласие за участие е 59, което отново прави близо 65%. В Западен от 44 посетени точки 61 души са заявили участие, в Южен 90 души ще се включат в проучването от 58 точки, като тук потвърдилите съгласие е над 70%. В „Тракия“ до момента са обходени 43 адреса, 50 човека са заявили участие, което е 53,5%. Квартал „Столипиново“ също ще бъде посетен, като се предвижда мобилен екип за вземане на кръв на място. Аналогична организация се предвижда и за „Шекер махала“ на район „Северен“.

В 5-те района на терен са работили 9 екипа, съставени от здравни инспектори от РЗИ и доброволци – стажант-лекари. За първата седмица са посетени общо 266 адреса, а 168 домакинства са дали съгласие за участие. В следващите дни екипите  продължават да извършват обход по предварително определените на случаен принцип точки от дизайна на проучването. 

По думите на Каназирева, единствените проблеми идват от трудния достъп до жилищата, особено в големите комплекси и квартали, отсъствието на работещите през деня, но в тези случаи екипите правят повторно посещение във вечерните часове.

Проучването включва набиране на проби кръв от 1000 души, от които 800 от домакинства и 200 – от медици, работещи в рискови структури – спешни отделения и кабинети и отделения, в които се лекуват пациенти с Covid-19. Изследването ще е по метода ELISA за наличие на антитела, което ще покаже колко от пловдивчани вече са се срещнали с вируса.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!