BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Двама души са арестувани заради замърсяването на реките Юговска и Чая


Снимка: „Под тепето“

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са задържани за 24 часа в полицейско управление в Асеновград заради замърсяването на реките Юговска и Чая (Чепеларска) с цианиди, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Според информацията, на 21 и 22 февруари с действията си, задържаните са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на реките Чая и Юговска.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата.

Нерeгламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на „Лъки Инвест“ АД е причина за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска, съобщи областната администрация в Пловдив като се позова на резултатите от извънредна проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“, РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян.

Устновено е било, че замърсяването в реката идва от незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището. Взети са били водни проби от отпадъчните води, изтичащи от тръбата.  

Според пловдивския областен управител Дани Каназирева, резултатите от последните проби от лабораторията на ВиК-Пловдив са показали, че няма опасност за питейната вода. Напоителни системи са преустановили водоподаването към каналите за напояването и захранването на рибарниците, е уверила днес изпълнителният директор Снежина Динева.

По думите на директора на Басейнова дирекция Цветелина Кънева, в вчера установеното над нормата замърсяване със свободни  цианиди е било около 20 пъти над нормата при заустването на река Юговска, а в района на Асеновград над 15 пъти над нормата.  

От своя страна директорът на РИОСВ –Смолян Екатерина Гаджева е обяснила, че за първи път са свидели на такова явно и грубо нарушение. Според нея  умишлено са създадени условия за преливане на замърсени води в реката.

Междувременно БНР съобщи,че последните проби на водата показват наднормени стойности на цианиди при устието на река Юговска с концентрация 7 микрограма при норма 5.

Фабриката в Лъки, която се сочи за източник на замърсяването, няма да работи докато нередностите не бъдат отстранени, са заявили днес екоинспекторите. Тепърва ще се уточнява вида и размера на санкциите.

 По думите на Екатерина Гаджева, цитирани от БНР, на фирмата вече е съставено наказателно постановление за предишното замърсяване на реките Юговска и Чепеларска. Максималната глоба за скъсания преди десетина дни хвостопровод, който причини замърсяване на реката, е 10 хил. лв..

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!