BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Делото срещу 18 годишния шофьор, който прегази три жени в Стара Загора е изпратено в друг съдебен район


Снимка: prb.bg

Апелативната прокуратура в Пловдив е взела на специален надзор досъдебно производство, образувано за пътно-транспортното произшествие в Стара Загора на 01 октомври, при което 18 годишен младеж от Стара Загора прегази три жени, едната от която изгуби крака си.

Апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов е изготвил предложение до главния прокурор досъдебното производство да бъде взето на специален надзор и от Върховна касационна прокуратура (ВКП). Надзорният прокурор е пристигнал в Стара Загора, за да се запознае на място с материалите по делото и извършените досега действия по разследването, съобщава на сайта си Апелативната прокуратура.

Повече за случая и отзвукът, който той предизвика тук

Досъдебното производство срещу 18 годишния младеж е образувано в Районната прокуратура в Стара Загора. Тя поиска „задържане под стража“ за обвиняемия, но съдът постанови по-леката мярка „домашен арест“. Досега са извършени огледите на местопроизшествието и на лекия автомобил, който е иззет за нуждите на разследването, направени са и три съдебномедицински експертизи със заключение за характера на телесните увреждания. Припомняме, че 18 годишният Н.М. е правоспособен водач едва от четири месеца и през това  време той вече е глобяван два пъти за нарушения на Закона за движение по пътищата.

На 08 октомври 2021 г. окръжният прокурор на гр. Стара Загора е изготвил предложение до главния прокурор с искане за възлагане на това и на още едно досъдебно производство на прокуратура в друг съдебен район. Второто производство е образувано по чл. 360 от Наказателния кодекс (НК) за разгласяване на информация от служители на МВР, представляваща следствена тайна, без разрешение на наблюдаващия прокурор по смисъла на чл.198, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Изнесените данни са по разследване на Районната прокуратура в Стара Загора за кражба на конкретни изделия и документи от фирма в региона, които съдържат информация, представляваща интерес за чужди конкурентни фирми. Най-вероятно става дума за двама литовци и един руснак, задържани при опит да напуснат страната след кражба от военните заводи „Арсенал“- Казанлък. Те са работели там на трудови договори, а дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. В акцията по залавянето им са участвали и служители на ДАНС-Стара Загора. Пред За истината от дирекцията отказаха всякаква информация по случая, отказа да го коментира и изпълнителният директор на „Арсенал“ – инженер Николай Ибушев.

Бойко Рашков застана зад служителите на министерството. Но ако за това досъдебно производство има логика да бъде гледано в друг съдебен район, то за първото няма обяснение. Липсват и мотиви в предложението на окръжния прокурор, но не успяхме да се свържем нито с него, нито с пресцентъра на Главна прокуратура. Остава предположението, че искането е свързано с високия обществен интерес към него и с протестите на гражданите срещу беззаконията по пътищата. Не знаем и дали адвокатът на 18 годишния младеж не е поискал делото да бъде гледано в друг район. Припомняме, че бащата на обвиняемия е известен бизнесмен в Стара Загора. Възможно е да се разчита, че в друг съдебен район 18 годишният безотговорен младеж, решил да се забавлява с дрифтинг през нощта, ще получи най-леката присъда. Защото делото ще се проточи във времето, както се случва в подобни случаи, а интересът към него ще намалее и затихне. А едно момиче остава инвалид за цял живот.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!