BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Едно време габровци излизат на протест в защита на домашните си прасета

Архивна картичка „Щастливото прасе“. Източник: pinterest.com

Едно време габровци излизат на протест в защита на домашните си прасета. За т.нар. свински митинг в Габрово пише габровският лекар д-р Константин Вапцов, а книгата му „Габрово след Освобождението“ излезе в поредицата „Габрово – живият град“ и може да се купи в книжарниците.

„Гражданите имаха обичай да хранят в дворовете си свине и понеже дворове почти нямаше, свинете скитаха по улиците и се прибираха там само нощем. Затова градът се умирисваше, особено през лятото, на свине и по улиците не можеше да се размине човек от тях.

Градският лекар издаде заповед, одобрена от Дирекцията на народното здраве, в която се забраняваше храненето на свине в чертите на града. Настъпва голямо брожение, тъй като габровецът не можел да не си отхрани шопар за Коледа. Събира се митинг и кметът на града говори против заповедта на лекаря си и праща телеграфна резолюция до министъра на вътрешните работи да отмени тази заповед. В резултат лекарят д-р Андрей Сахатчиев си даде оставката, което му послужи за повод да стане впоследствие професор.“

Ако се интересувате от миналото на Габрово, потърсете книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Книгите може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.

Материалът Едно време габровци излизат на протест в защита на домашните си прасета е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!