BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Епископската базилика в Пловдив отвори врати предпремиерно


Епископска базилика Пловдив
Снимка: Фондация „Америка за България“

Със специална церемония „Камъче по камъче, ръка за ръка, минало и бъдеще“ в Пловдив бе представена, преди официалното й откриване, цялостно разкритата и експонирана Епископска базилика на Филипопол и реставрираните над 2 хил. кв. метра мозайки от IV-VI век., предаде БТА.

Предпремиерното откриване на мащабния съвместен проект на Фондация „Америка за България” и Община Пловдив събра посланици и официални лица от 23 държави под покрива на бъдещия музей, предаде регионалното издание „Под тепето“.

„Голямата Базилика е най-мащабният публично-частен проект в Пловдив, а може би и в цялата страна“ – изтъкна по време на церемонията кметът на града Иван Тотев. Той изрази увереност, че обектът ще бъде сред най-атрактивните туристически дестинации в страната.

Снимка: „Под тепето“

Председателят на борда на директорите на Фондация „Америка за България“, която възстанови Базиликата, Крис Матлън (на снимката вляво) съобщи, че ще подпомагат министерството на културата този обект да бъде вписан в списъка на ЮНЕСКО. Той благодари за партньорството на Община Пловдив и на частни компании, които се включиха в проекта, като ЕВН, Идеал Стандарт, както и на фирмите в Пловдив, които осиновиха птица от мозайките. „Този проект ще помогне на местната икономика и повишаването на жизнения стандарт”, каза още Крис Матлън.

До момента от учредената в началото на годината Фондация „Приятели на Базиликата – Пловдив“ са събрани 100 хил. лева по кампанията „Подари си птица“ и досега са осиновени 20 птици. Събраните средства ще бъдат използвани за организиране на събития с образователен и културен характер

Дипломатите, екипът на фондация „Америка за България” и членовете на борда на директорите й, журналистите и попадналите на събитието граждани почетоха с едноминутно мълчание паметта на жителите на Пловдив, чиито тленни останки бяха открити в средновековния некропол при археологическите разкопки в последните години. До самата Базилика бе открита Стена на толерантността, на която посланици и официални лица от 23 държави са оставили послания в духа на общите ни ценности за приятелство и разбирателство.

„Базиликата е била център на Филипопол преди 17 века, защото е събирала духовния, обществения, културния и политически живот на града. И ето, съвсем скоро, тя напълно ще възкръсне за нов живот. Преди пет години Община Пловдив и Фондация „Америка за България” повярваха, че Базиликата и центърът могат да възкръснат и ето, че това се случва”, каза журналистът Бойко Василев, който бе водещ на церемонията.

Музеят ще посрещне първите си посетители през ноември, за когато е планирано и официалното откриване.

Снимка: Фондация „Америка за България“

Обектът е включен в индикативния списък на ЮНЕСКО, като мозаечното наследство на Пловдив, който включва още Малката ранно-християнска базилика и къща „Ейрене“ в подлез „Археологически“.

Журналистът от БНР Диана Цанкова припомня историята на Базиликата. През 313 г. император Константин Велики наложил Миланския едикт на толерантността, с който признал християнството за равноправна религия в Римската империя. Започнали градежи в прослава на християнския Бог, ала по великолепие и красота никой храм не достигнал епископската църква във Филипопол.

Недалеч от католическата църква “Св. Лудвиг” и централния площад в Пловдив (древния Филипопол) лежат останките на най-голямата раннохристиянска базилика по нашите земи. Руините й са открити случайно през 80-те г. на миналия век, при строеж на булевард, който трябвало да пресича храма. След находката маршрутът му е отклонен, а обектът си остава непроучен до 2014 г., когато фондация “Америка за България” решава да финансира цялостното разкриване на базиликата.

Историята на базиликата вижте тук:

В края на VI – началото на VII в. базиликата започва да запада. Вероятно градът е сполетян от земетресение, което поврежда първия пласт мозайки, нападнат е и от нашественици.

Има намерен фрагмент от средновековна фреска, затова се предполага, че през Средновековието на мястото на базиликата се е издигала малка църква – разказва арх. Николай Трайков. – За съжаление, от този храм не е останало нищо друго. Иначе тук е открит и некропол, в който в същия исторически период са погребани над 200 християни.

Последните свидетелства за храма датират от XIV век, преди той окончателно да изпадне в забвение.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!