BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва новият изложбен сезон в галерия „Видима“

На 24 септември 2019 г. (вторник) от 17.30 ч. в галерия „Видима“ ще открехнем ръждивите порти на миналото и ще надникнем „Отвъд забвението“, за да възкресим паметта за художника Петър Славов – Кера ( 1908 г. – 1988 г.

Заедно с неговия единствен наследник Петър Писарски ще ви запознаем с драматичната съдба на един от майсторите на четката в новата история на българското изобразително изкуство, за когото обаче малко се знае и малко се говори. Животът, както и творбите му, преминават през лудостта на политическите ветрове, изпратили в забвение много талантливи хора. Петър Славов – Кера, посмъртно доказва, че е майстор на багрите, и то майстор, който може да „влезе” в много от галериите по света. Изложбата е съставена от избрани произведения на автора, които обхващат целия творчески период, от началото на 40-те години на миналия век до последните дни от живота на художника. Творбите на Петър Славов – Кера имат не само културно-историческа ценност, но се ползват и с особен интерес сред колекционерите и ценителите на българското изкуство от този период.

Петър Славов – Кера (1908 г. – 1988 г.)

Художникът Петър Славов е роден на 17.09.1908 г. в село Трънково, Старозагорско. Завършва гимназия в Ст.Загора и Асеновград, а през 1931 постъпва в Художествената академия, която завършва през 1935-та със специалност декорация и графика при професор Васил Захариев. През 1936-та завършва Учителския институт. По време на следването си е бил секретар на БОНС, заради което попада в затвора като политически затворник. По-късно става гимназиален учител и работи в Разлог, Карлово, Пловдив и София. Като художник членува в Дружеството на Южно-българските художници, а по-късно е избран за негов председател. През 1947-ма е избран за отговорен секретар на СБХ и е на тази работа до 1952 г. Но както пише проф. Ружа Маринска в монографията си(1986г.) за Петър Славов, името му е останало “странно непознато”. Причините за това са политически, свързани с “Априлския пленум” и забраната за участие в изложби в продължение на 20 години. Въпреки това, той не спира да търси вдъхновение и да рисува. Няма омраза, няма отмъщение, има само безкрайно любопитство към действителността – към пейзажа. Първата си самостоятелна изложба прави едва през 1976-та. През 1984-та на “Шипка-6” е организирана втората му самостоятелна изложба, на която заедно с по-стари творби, са показани и някои от новите му картини, които могат да се характеризират като сатирична живопис, близка до символизма. В творчеството на Петър Славов-Кера основно място заема пейзажът. Както градският, така и природният. Но хората винаги имат своето място в него и това русо момиченце/неговата дъщеря – Пиринка/, което присъства в много от картините. Включването на човека в пейзажите не само ги оживява, но и спомага за правилното възприемане на “мащаба”. Творбите му погледнати както в своята живописна концепция, така и като предпочитание към определен тип пейзаж, представляват значителен интерес за изкуството ни от това време. Картини на Петър Славов-Кера се намират в Националната ХГ, Градска ХД-София, ОХГ Пловдив, ОХГ Русе, ОХГ Сливен, ОХГ Стара Загора, ОХГ Кюстендил, ОХГ Варна, ОХГ Смолян и много други. Негови творби има в Гърция, Албания и Сърбия както и в много частни колекции. Името му е Петко Петров Славов, но взима за псевдоним името на баща си-Петър и името на майка си-Кера и подписва творбите си Петър Славов-Кера.

Истинските ценители на изобразителното изкуство, ще имат неповторимата възможност да закупят картини на автора!

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!