BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва полицейската акция за началото на новата учебна година

Стартира традиционната акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” на територията на област Габрово, съобщават от ОД МВР Габрово.

Акцията ще продължи до 31 октомври 2020 г. Официалното начало ще бъде на 16 септември – сряда. Денят е обявен за Ден на превенцията в „Седмицата за превенция на детската пътна безопасност“, която ще се отбележи от 16 до 22 септември на територията на страната. На национално ниво Денят на превенцията ще се проведе под надслов „Остани жив! Пази живота!“ , инициатива на ROADPOL Европейската мрежа на службите на пътна полиция, в която България участва.

На първия учебен ден – 15 септември, униформени служители ще присъстват в районите на всички учебни заведения в региона. По време на акцията ще се осъществява засилен контрол в училищните райони – в часовете на отиване и връщане на децата от училище, с цел спазване от водачите ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците.

През периода от 16 септември до 31 октомври, с цел предотвратяване на пътни произшествия, полицейски служители ще подпомагат безопасното пресичане на деца в районите на училищата. Полицейските патрули ще реагират и ще се намесват при неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ще ги извеждат от платното, ще ги предупреждават и ще им разясняват основните правила за безопасно движение и пресичане.

Полицаите помагат на децата да се движат безопасно

Съвместно с представители на общините и кметствата е извършен оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните огради и парапети около входовете на училищата и целодневните детски градини. Особено внимание е обърнато на състоянието на пешеходните пътеки и тяхната осветеност.

Практиката показва, че рискът от настъпване на ПТП с подрастващи през есенно – зимния сезон е най – висок в сутрешните часове, когато децата отиват на училище и привечер, след приключване на учебните занятия. Тогава видимостта е ограничена, а трафикът интензивен. На ръководствата на учебните заведения е препоръчано, преди започване на учебните занятия и след тях, лица от охраната на училищата или педагози да дежурят в зоните на пешеходните пътеки и местата, където масово пресичат учениците, като се грижат за безопасното пресичане през цялата учебна година.

Съвместно с регионалния инспекторат по образование ще бъдат подготвени и проведени в училищата беседи на тема „Пътна безопасност“. В часовете на класния ръководител служители от сектор „Пътна полиция“ ще запознават децата с техните права и задължения като участници в движението по пътищата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!