BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо се разбързаха с ваксинацията


премиерът Борисов на среща с представители на Националния оперативен щаб

премиерът Борисов на среща с представители на Националния оперативен щаб

На работно съвещание с НОЩ миналата седмица премиерът Борисов разпореди ваксинация с ускорени темпове.
Снимка: Правителствена информационна служба

„За истината“ публикува коментар на Емиля Милчева за „Дойче веле“.

Ако темповете на имунизация срещу COVID-19 в България се движеха със скоростта и методичността на джипката на Борисов, работата щеше да върви по-бързо. Но близо два месеца след началото на процеса са направени около 135 000 ваксинации, а една пета от имунизираните са получили и втора доза от ваксината. Според базата данни на Euronews ваксинирани са 0.4% от населението.

Тоест България не може да отлепи от опашката. В Гърция броят на ваксинираните е четирикратно по-висок. В съседна Сърбия хората, получили поне една доза от ваксината, са 9.2% от населението на страната, а в Турция – 6.2%.

Дотук с плана

Информационната система за записване за ваксиниране е обещана за 3 март. Уверенията на здравния министър проф. Костадин Ангелов гласят, че всеки, който иска, ще може да запише час в някой от 318-те ваксинационни кабинета, а желаещите ще могат да посочват предварително с коя ваксина искат да бъдат ваксинирани. Това с предпочитанията обаче ще трябва да бъде отложено за края на март, когато се очаквало да пристигнат около 500 000 ваксини.

Преди два дни управляващите и Националният оперативен щаб (НОЩ) просто зарязаха Националния ваксинационен план с неговите пет фази и пуснаха свободно ваксини на AstraZeneca за желаещите да се ваксинират. Ако някой предпочита ваксините на Pfizer или Moderna, може да се запише във ВМА – когато пристигнат, ще му се обадят.

До този обрат се стигна, след като на работно съвещание с НОЩ миналата седмица премиерът Борисов разпореди ваксинация с ускорени темпове. Искам минимум по 10 000 души на ден да се ваксинират, заяви той. В резултат бяха пуснати т.нар. зелени коридори за всички желаещи да получат ваксина срещу COVID-19.

Опашки се извиха в София и други големи градове, където хората се наредиха от рано сутринта, а от днес, понеделник, активно се включват и личните лекари. На „игла“ джипитата ще получават по 10 лева, като сами ще решават кога да ваксинират желаещите. По всяка вероятност това ще става в извънработно време, за да няма смесвания с болни пациенти. Знаем, че след поставяне на ваксината човек трябва да остане под наблюдение поне 20 минути, а това е трудно осъществимо предвид претъпканите чакални на личните лекари. Подготвени са и списъци, за да не се похабяват ваксини – макар ваксината на AstraZeneca да има по-голяма трайност от тази на Pfizer и да се съхранява в обикновен хладилник, организацията все пак е от значение.

Разкриват се и денонощни ваксинационни пунктове в областните градове, а с AstraZeneca ваксинират и районните здравни инспекции. Ваксинират се всички, без значение дали са здравноосигурени или не, срещу което получават картонче с дата за втората доза и номера на партидата на поставената им ваксина. На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има формуляр, където всеки може да съобщи за нежелани странични реакции след ваксиниране. Досега само 153-има са информирали за такива въздействия.

В големите градове някои лични лекари решиха да се възползват от възможността пациентите им да се ваксинират в центровете и обявиха, че няма да имунизират срещу COVID-19. В малките населени места обаче, където такава възможност няма, тежестта пада върху джипитата.

Защо се забързаха

Изглежда, управляващите най-сетне проумяха, че ако активните работещи хора не се ваксинират максимално бързо, икономиката ще изпадне в ступор. Успехът на ваксинацията може да се окаже и залог за предстоящите след малко повече от месец парламентарни избори.

Темповете на ваксиниране са и условие за разхлабване на мерките. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече препоръчаха на своите членове и техния персонал да се ваксинират. Неофициално някои бизнеси започват да предупреждават работещите, че ако искат да останат на работа, трябва да си поставят ваксина.

Решението за „зелените коридори“ се оказа и някакъв изход от ситуацията, при която мнозина от определените за първите фази на ваксинация професионални гилдии не пожелаха да се ваксинират. Сред учителите например едва 24% заявиха желание за имунизация.

Впрочем, дори и да се случи чудо и на денонощие наистина да се ваксинират по 10 000 души, до края на лятото имунизираните пак няма да са повече от 2 милиона. А това е далеч от заветните 70% от населението. Може би трябва да включат в мобилните екипи за ваксинация и джипката на Борисов.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!