BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо спря БНР?

Светослав Костов – генерален директор на БНР
Снимка: принтскрийн БНТ

Без категоричен отговор на въпроса: Защо спря БНР на 13 септември т.г.? завърши днешното изслушване на генералния директор на медията Светослав Костов пред Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията. Програма „Хоризонт“ на националното радио от днес има нов директор Мартин Минков, се разбра по време на изслушването. Той ще заеме мястото на подалия оставка след протестите в БНР Николай Кръстев.

Спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР за близо 5 часа на 13 септември т.г. се е наложило заради „множество констатирани от директора на дирекция „Техника“ проблеми в БНР с осигуряване на нормалното приемане не само на „Хоризонт“, но и на различните програми на БНР, да бъде извършена профилактика в БНР и по-точно проверката, която е направена в дирекция „Техника“ и проведените замервания в оптичен кабел“. Така генералният директор на БНР обясни днес пред членовете на Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията безпрецедентното спиране на националното радио миналия петък, обяснено от ръководството на медията тогава с профилактика на предавателите, но съвпаднало с опита за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок Силвия Великова.

„Проверката ни показа, че профилактики не са правени от години. Може би тези неща са довели до проблема“, каза Костов. Той обясни, че решението било взето дни по-рано, но призна, че нито СЕМ нито Комисията за регулиране на съобщенията са били уведомени за това.

По време на изслушването беше подчертано, че не става дума за спиране на предавателите, а за спиране на сигнала от страна на БНР.

В опита си да разберат кой е разпоредил спирането на програмата членовете на СЕМ задаваха въпроса си към избрания тази година генерален директор на медията Светослав Костов под различна форма, но така и не постигнаха ясен и категоричен отговор.

До петък се очакват резултатите от разпоредената от прокуратурата проверка за причините за спирането на програма „Хоризонт“. Тя беше възложена на три институции – Държавната агенция „Национална сигурност“, Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията под наблюдението на зам.- главния прокурор Иван Гешев. Повод за проверката е статутът на БНР като стратегически обект, който при кризи има мисията да информира гражданите.

Санкция от 1000 до 7000 лева може да наложи СЕМ на БНР за нарушение на условията на издадената лицензия. Очаква се СЕМ да излезе със становище по въпроса до сряда.

По време на днешното изслушване на генералния директор на БНР се разбра още, че оперативното ръководство на програма „Хоризонт“ е възложено на програмния директор на Българското национално радио Мартин Минков. Решението е било взето тази сутрин на заседание на Управителния съвет на БНР. Минков ще замени подалият оставка изпълняващ длъжността директор Николай Кръстев, който напусна поста си само ден след като беше назначен на него заради напрежението със свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова.

По-рано на извънредно общо събрание на БНР Костов е обявил, че ще поиска увеличение на заплатите в медията с 25%.

Междувременно в отговор на журналистически въпрос, днес в Пещера, премиерът Бойко Борисов е определил случилото се в БНР като саботаж срещу правителството. „Чист саботаж. Затова се надявам прокурорите в рамките на днешния, утрешния ден да приключат цялата тази работа“, е заявил премиерът.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!