BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Гешев беше избран за главен прокурор на фона на блокади и протести


Иван Гешев
Снимка: Свободна Европа

Висшият съдебен съвет избра с 20 гласа „за“ и 4 „против“ настоящия заместник-главен прокурор Иван Гешев за главен прокурор. Днес решението ще бъде изпратено до президенството, тъй като указът за назначаването се издава от държавния глава.

Близо 10-часовото изслушване във ВСС премина на фона на протести и блокади против единствения номиниран и демонстрации на негови привърженици.

Протести се проведоха също в Пловдив, Варна и Велико Търново.

От Инициатива „Правосъдие за всеки“ обявиха, че ще поискат от президента да не издава указ за назначаването на Гешев. За тази сутрин е планирано протестно шествие до президентството.

Новоизбраният за главен прокурор коментира и възможността президентът да не издаде указ за назначаването му: „Не съм казал, че смятам, че президентът ще се подведе. Не съм коментирал по никакъв начин решението на президента и въобще на институцията. Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, по начина, който прецени за правилен. И не се съмнявам, че този избор ще е негов, а не под външен натиск“.

Няма определен срок, в който президентът трябва да подпише указа. Радев може и върне избора, но в такъв случай ВСС няма да повтори цялата процедура, а само ще прегласува решението, се разбра след изслушването на Иван Гешев.

Мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10-и януари 2020 г..

При гласуването на кандидатурата на Иван Гешев за следващ главен прокурор снощи срещу номинацията гласуваха Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев – и четиримата от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. „За “ бяха всички от Прокурорската колегия, но и представители на Съдийската. По време на обсъждането се стигна до остра размяна на реплики между председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. Панов възрази срещу монолитната подкрепа за Иван Гешев и разкритикува „провокативното му поведение и ниската му търпимост към критики“. Цацаров отговори с намеци за начина, по който самият Панов беше избран преди години от предишния състав на Висшия съдебен съвет.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев поздрави Иван Гешев за „куража му да се изправи срещу хора с огромен финансов ресурс“, а гласувалият срещу него Красимир Шекерджиев, заяви, че впечатлението от Гешев е като на човек, който е готов да води всяка битка, в която бъде въвлечен, да отговори реципрочно на всяко едно нападение, на което той или колегите му бъдат подложени.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!