BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Искането на министър Кирилов за ограничаване на права е подготовка за диктатура

Снимка: www.justice.government.bg

Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Коментарът е от профила му във „Фейсбук“ и е по повод искането на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за широка дерогация от Европейската конвенция за правата на човека.

Искането за широка дерогация от Европейската конвенция за правата на човека е абсолютно неоправдано. Дерогация, ако въобще я има, трябва да бъде строго ограничена само до най-необходимото за прилагането на карантинните мерки срещу правото на придвижване. Самата Конвенция предвижда дерогацията да бъде „строго в пределите на изискванията на положението“. Една цялостна дерогация – каквато България изглежда иска – би суспендирала прилагането не само на защитата на свободата и забраната за неправомерно задържане (чл. 5), но и правото на справедлив процес (чл. 6), правото на личен живот (чл. 8), както и свободата на вероизповедание, изразяване и сдружаване (чл. 9, 10, 11).

Отмяната на всички тези гаранции е подготовка не за строга карантина, а за диктатура, в която се ограничават основни граждански и политически права.

И текстът, и духът на Европейската конвенция не допускат толкова широка и неоправдана дерогация. А и по нашата собствена конституция свободата на мисълта е неотменима:
„Чл. 37.
(1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними.“

Да се отнасяме към правата сериозно!

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!