BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какви депутати си избраха българите?


Стари муцуни и нови лица, адвокати, сценаристи, доктори: какви хора избраха българските гласоподаватели? Емилия Милчева представя отделните парламентарни групи в 45-то НС. Първото му заседание ще се състои на 15 април.

Снимка: Народно събрание на Република България

„За истината“ публикува анализ на Емилия Милчева за „Дойче веле„.

Оказва се, че в 45-ия парламент старите муцуни и новите лица са с почти изравнени сили. 117 души от новия 240-членен парламент имат опит в законодателната и в изпълнителната власт. Стотина са били депутати – в миналия или предишни парламенти, а ГЕРБ вкара в новия парламент и трима областни управители – Дани Каназирева (Пловдив-област), Стефан Мирев (Пазарджик) и Невена Минева (Габрово), както и бивш шеф на президентски кабинет, какъвто е Илия Лазаров (СДС).

47 от депутатите в бъдещия парламент са завършили право. Сред тях са магистрите по право от УНСС Мая Манолова („Изправи се! Мутри вън!“) и Николина Ангелкова (ГЕРБ). А адвокатите имат господстващо положение. В 44-ото НС, прославило се с нискокачествено законодателство и лобизъм, юристите не наброяваха и трийсетина.

Групата на ГЕРБ – министри и депутати с по няколко мандата

Освен че в групата на ГЕРБ влизат всички министри от третия кабинет на Бойко Борисов, с изключение на министъра на културата Боил Банов, има неколцина, които са депутати откакто ГЕРБ изгря на политическата сцена. Близкият до Борисов д-р Лъчезар Иванов например се обяви за депутат на ГЕРБ още преди ГЕРБ да беше в парламента с напускането си на ПГ на НДСВ в 40-ото НС. Оттогава до днес е все такъв, независимо от скандалите около него и слухове, че „докторът на Бойко“ този път няма да е кандидат. Като него пети мандат ще карат Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Димитър Главчев. С листа на ГЕРБ от 2009-та година насам влизат и Вежди Рашидов, и Десислава Танева, избрани и в 45-ото НС. Останалите също не са голяма изненада като експертиза и биография, някои са били депутати, други като Иван Тотев – кметове.

Не е сигурно дали Даниела Дариткова отново ще е председател на ПГ на ГЕРБ – и не само заради факта, че ГЕРБ не успя да вземе втори мандат в Смолян. Предстои партията, спечелила най-много гласове на 4 април, да мине в опозиция. А след като Борисов отказа да е депутат, за лидер на групата ще се търси политик с по-голям опит и бойкост – най-вероятно някой от бившите министри.

Групата на „Има такъв народ“ – адвокати, сценаристи, експерти

С листата на „Има такъв народ“ народни представители станаха адвокати от Ямбол, Плевен, Благоевград, Бургас, Монтана, Велико Търново, Видин. Сред парламентаристите на Слави Трифонов, които са общо 51, има и други юристи, а според медийни публикации една от тях – Ива Йорданова-Рупчева, ще бъде предложена за председател на 45-ото НС. Тя е оглавявала Дирекцията по правни въпроси в предишния парламент.

В парламентарната група на „Има такъв народ“ са представени предприемачите и, разбира се, сценаристите от „Шоуто на Слави“. В ролята си на експерти са имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски и икономическият анализатор Мика Зайкова.

Групата на БСП – селекция на Нинова

Препирните на „Позитано“ 20 заради номинациите за депутатските листи не останаха скрити. В крайна сметка лидерът на БСП Корнелия Нинова получи групата, която искаше – предимно от хора, които еднолично подбра. Но какво от това, след като социалистите изгубиха половината избиратели спрямо вота от 2017 година.

Преобладаващата част от левите депутати карат пореден мандат в Народното събрание и едва ли ще изненадат с нови идеи. За икономиста Драгомир Стойнев ще е пети, както и за колегата му Румен Гечев. Надеждата е в тези, които са за първи път там – например технократът и IT-предприемач Благовест Кирилов.

Групата на ДПС – млади и стари под един покрив

В сравнение с БСП и ГЕРБ, партията на Ахмед Доган не просто поднови групата си, но даже я подмлади. Двама лидери на областни младежки организации стават депутати – кариерно израстване, което в партията следват. Това са Мастън Мастънов от Велико Търново, който е едва на 29 години, и Байрам Байрам от Кърджали. Нови лица са и Хатидже Георгиева, бивш зам.-кмет на община Сунгурларе и председателят на общинския съвет в Руен Ешереф Ешереф. От Кърджали е избрана и Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието в правителството на тройната коалиция. ДПС вкарва в парламента и човек с много голям опит в държавната администрация – юриста и председател на Областния съвет на партията в София-град Цветан Енчев. Той има опит от Европарламента, министерството на околната среда и водите, здравното министерство, агенцията по кадастъра и др. 

Групата на ДПС обаче се отличава и с парламентаристите-ветерани. Седми мандат предстои на Йордан Цонев, Джевдет Чакъров и Хамид Хамид, а за Рамадан Аталай и Хасан Адемов ще е осми, при това без прекъсване от 38-ото НС насам.

Групата на „Демократична България“ – юристи, икономисти, еколози

Юристи, икономисти и предприемачи доминират в групата на „Демократична България“ (ДБ). От години някои от тях са познати с дейността си на граждански активисти и правозащитници. В 45-ия парламент обаче с листата на обединението влязоха и издателят Манол Пейков („Жанет 45“), Албена Симеонова, която работи в областта на биоземеделието, музикантът Стоян Михалев и други.

Депутат на ДБ е и д-р Александър Симидчиев, един от лекарите, придобили публична известност заради активната си позиция по време на пандемията. В групата е и Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, с експертиза в областта на сигурността, а такива депутати в бъдещия парламент се броят на пръсти. Този дефицит може да се окаже проблем предвид растящото напрежение в Черно море и необходимостта да се вземат бързи и важни решения.

Групата на „Изправи се! Мутри вън!“ – познати и непознати

От 14-те депутата в бъдещата парламентарна група на „Изправи се! Мутри вън!“ половината са познати, другата половина – не. Мая Манолова, Татяна Дончева, Мария Капон са все бивши народни представители, Максим Генчев е известен от филма за Левски, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян – от „Отровното трио“. Седмият познат е Румен Йончев,  преминал и през дясното, и през лявото, и през Бареков, и акостирал в новата формация.

След три дни всички тези хора ще трябва да работят на ползу роду…

В рубриката “Мнения” представяме различни гледни точки, които не непременно отразяват или съвпадат с редакционните позиции на “За истината”.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!