BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как се осигурява топла вода в училище, когато водата се доставя само с водоноски


Бидон с канелка ще осигурява водата за чисти ръце на учениците в с. Добромирка
Снимки: За истината

„Водата не става за пиене“. Това е надпис на бидон, поставен над мивките в санитарните помещения на Основно училище „Христо Ботев“ в с. Добромирка, община Севлиево. Селото е най-потърпевшо от години от недостига на вода. Първият училищен звънец днес там удари лично вицепрезидентът Илияна Йотова, която пожела на децата да пазят преди всичко здравето си, а впоследствие разбра, че задължителните противоепидемични мерки за хигиена струват сериозно усилие на училищния екип.

На 100 м от сградата на училището е докарана водоноска. Намира се пред Дома за стари хора в селото и вероятно трябва да обслужва двете сгради, плюс живеещите наоколо. Защото от днес, незнайно докога, хората, които живеят и работят в с. Добромирка са принудени да разчитат само на водоноски. Това е разпоредено със заповед на кмета на община Севлиево Иван Иванов (ГЕРБ) от 14 септември т.г. Мярката включва още пет населени места, за които в кметската заповед е уточнено, че вода изобщо няма да се подава.

Вода за работещите и живеещи в с. Добромирка се доставя само с водоноски

В ОУ „Христо Ботев“ са направили необходимото, всъщност, каквото са могли, без вода. Сградата е излъскана, санитарните помещения са видимо стари и плачат за ремонт, но личи, че са чисти. В ъглите са поставени бидони с вода, навсякъде има дезинфектанти. Дано е така и след отпътуването на вицепрезидента.

При пълната липса на водоподаване от днес, бидоните ще трябва да се пълнят от водоноската. „Ще се справим“, казва жена от персонала.

Пред чешмите, от които не тече вода, има течен сапун

В училището за тази учебна година са записани 43 деца, осем от тях са за първи клас. А в първия учебен ден децата получиха туби с вода за диспенсъра на първия етаж – единственото място, откъдето могат да пият, ако ожаднеят. Оказа се, че празничният 15 септември стана повод в училища на община Севлиево да се подарява вода. Дарението връчи народният представител Кристина Сидорова (БСП).

В края на август т.г. от Министерството на образованието и науката  (МОН) публикуваха Насоки за работа в училищата в условията на Covid-19. В тях изрично е записано, че трябва да се осигури течаща топла вода и сапун във всяко санитарно помещение. В същите насоки има отделна точка, която указва, че учителите трябва да осигурят на децата навици за измиване на ръцете с течаща топла вода и сапун след посещение в тоалетната.

В насоките на МОН  не са предвидени мерки за училища, в които не може да се осигури течаща топла вода. Вероятно в образователното министерство не си и помислят, че в края на двайсетте години на 21 век в България има училища, в които не само че няма течаща, нито топла вода, а изобщо няма вода.

В община Севлиево учебната година днес започна за 2412 ученици, от тях 447 ще учат в шестте основни училища в селата, където условията не са много по-различни от тези в с. Добромирка.  

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!