BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Гурково отказа съдействие на журналист при разследване на купен вот


Снимка: Andreas Breitling from Pixabay

В избирателните списъци на община Гурково са дописани по настоящ адрес 525 избиратели, повечето от които от съседните Твърдица и Нова Загора. Това става ясно от резултатите на полицейска проверка, за която “За истината” научи. От Районното полицейско управление в Твърдица са установили изборни манипулации за купуване на гласове от една от парламентарно представените до момента политически сили и са изпратили материалите на прокуратурата в Сливен.

В хода на разследването младши прокурор Симеонов е установил, че лица с постоянен и настоящ адрес в Твърдица от 23 февруари 2021 г. са регистрирани по настоящ адрес на ул. Язовирна“ №4 в гурковското с. Паничерево. На същия адрес е регистриран и Юсеин Юсеин. Същият през посочения период е регистрирал на своя адрес още 25 лица от Твърдица. А в хода на проверката е установено, че още 70 човека с постоянен адрес в Твърдица са променили настоящия си адрес и са регистрирани в село Паничерево.

В постановлението на прокурор Симеонов са описани случаи за предлагане пари на избиратели, за да гласуват за определена политическа сила. Три жени – Йорданка Веселинова, Събинка Веселинова и Недка Веселинова са дали показания, че срещу сумата от 20 лв. са дали личните си карти на Анастас Черкезов за промяна на адресните им регистрации от община Твърдица в община Гурково. Един от ромските посредници – Сашо Сашев е получил уверение от Юсеин и от Анастас Черкезов, че след като гласуват с организиран транспорт на 4 април, на ромите от Твърдица ще им бъдат дадени още пари и ще им бъдат възстановени старите адресни регистрации.
Младши прокурор Симеонов е предал постановление № 1269/23.03.2021 на Районната прокуратура в Стара Загора по подсъдност. Пред „Дневник“ окръжният прокурор Дичо Атсанасов тази сутрин заяви, че “по случая е образувано досъдебно производство и се работи активно”. Старши комисар Стоян Стоянов – директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора също потвърди случая и добави, че освен по този, се работи по още много сигнали за купуване на гласове в 27-ми избирателен район.

Днес след телефонен разговор с кмета на общината Мариян Цонев, “За истината” направи опит за среща със служители на служба ГРАО, за да бъде направена проверка в избирателните списъци и дописаните в тях хора. Изненаднащо обаче охраната отказа достъп до сградата на местната администрация, въпреки показаната журналистическата си карта, издадена от Асоциацията на европейските журналисти.
Веднага след това репортерът на “За истината” подаде сигнал на тел. 112 и се свърза за съдействие със ст. комисар Стоянов. След половин час двама цивилни и един униформен полицай пристигнаха на място и разговаряха с охраната на общината. Но вместо да осигурят възможност за изпълнение на служебните задължения на репортера на “За истината”, тя бе поканена в сградата на РПУ-Гурково, за да даде писмени обяснения. Тази покана бе отклонена и бе подадено уведомление до директора на Областната дирекция на МВР.
Кметът на общината Мариян Цонев, избран през 2019 година като кандидат на ДПС също отказа среща и разговор с аргумента, че „организира изборите“, което е недопустимо по закон. Отказваха да разговарят и избирателите от общината, които чакаха реда си пред секции. Очевидно от страх. А снажни цивилни мъже любезно подканваха да не се снима.

Важна подробност е, че Мариян Цонев и неговият син Георги през 2007 година са задържани като част от организирана престъпна група, извършвала рекет срещу бизнесмени от Стара Загора Светлозар Филипов и Пламен Николаев. Пред разследващия прокурор Цонев и сина му признали, че са изнудвали двамата бизнесмени да им платят 10 хил. евро и са били заловени от органите на реда в момента, в който са получавали половината от исканата сума – 10 хил. Лв. След 3 месечен престой в ареста, баща и син Цоневи се признават за виновни и подписват споразумение с прокуратурата. За извършеното от тях престъпление получават три годишна условна присъда с пет годишен изпитателен срок и допълнителна глоба от 6 хил. лв. Дванайсет години по-късно Мариян Цонев става кмет на община Гурково, издигнат от ДПС, а днес вместо да следи за спазването на закона, го потъпква, а правоохранителните органи мълчаливо му съдействат.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!