BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кой кой е в надпреварата за стола на Димитър Николов в Бургас

Какъв е дебатът за Бургас на предстоящите местни избори, според известните до момента кандидати?

Община Бургас
Снимка: За истината
Община Бургас
Снимка: За истината

Официално издигнатите кандидатури за кмет на Бургас вече са шест. Сред тях е и настоящият кмет Димитър Николов, отново номиниран от партия „ГЕРБ“. Срещу него се изправят кандидатите: на БСП Николай Тишев, на Движение България на гражданите Живко Табаков, на партия „Възраждане“ Владимир Павлов, адвокатът Георги Сталев, който е номиниран от партия „АБВ“, както и д-р Бойко Миразчийски, издигнат от НФСБ.

Всички издигнати до момента кандидати за кметския стол в Бургас твърдят, че искат провеждане на позитивна кампания, без удари под кръста и компромати, защото това няма да бъде от полза за бургазлии.

Николай Тишев (БСП): Икономическото развитие е основна тема. Градът изостава и това трябва да се промени.

Кандидат –кметът на БСП Николай Тишев е икономист по образование и бивш директор на бургаското пристанище. Политическата си кариера започва като общински съветник, избран е за областен председател на левицата, а сега е депутат. Той обясни, че по време на кампанията ще изведе 5 основни теми. „Основната ще бъде икономическото развитие на Бургас. Градът изостава по много показатели от другите няколко областни центъра. Искаме това да бъде променено. Тема на кампанията, разбира се, ще бъде и социалната политика на общината, обществен ред и сигурност, транспортната система. Включително достъпно и качествено образование и здравеопазване на територията на Бургас“, обясни той.

Живко Табаков ( България на гражданите): Бургас има нужда от повишаване на жизнения стандарт, инвеститори, развитие на туризма и икономиката.

Работните места, развитието на икономиката и повишаването на сигурността на хората ще са основните акценти в дебата за Бургас, смята кандидатът за кмет на „Движение България на гражданите“ Живко Табаков. Той е 42 годишен, експерт в сферата на туризма. Табаков е действащ общински съветник, който влезе в местния парламент от „Реформаторския блок“. От началото на 2015 г. до януари 2017 г. е съветник в Политическия кабинет на министъра на туризма – Николина Ангелкова. Сред фирмите, в които е бил мениджър са „Лагуна Турс“; „Диневи Груп“; „Венид Мениджмънт Груп“ ООД; „Лиоматик“ ООД и други. Според него Бургас има нужда от повишаване на жизнения стандарт на хората, привличане на големи инвеститори, както и развитие на туризма и икономиката. „Хората се интересуват и от това какви ще бъдат социалните теми, здравеопазването, образованието, екологията, сигурността. Не трябва да забравяме, че има и ежедневни проблеми, които ежедневно повдигат бургазлии. Става въпрос за транспортната схема и за това как се почиства градът, както и как се развиват другите населени места. Бургас не е само главната улица“, посочи Табаков.

Георги Сталев (АБВ): Най-важният дебат ще е за чистотата на въздуха, който дишаме.

„Екологията ще е основна тема в дебата за Бургас“, смята кандидатът за кмет от листата на „АБВ“ адвокат Георги Сталев, който е и общински председател на партията в града. „Според мен най-важният дебат ще е за чистотата на въздуха, който дишаме. Дебат ще има също за липсата на инвеститори и създаването на постоянни работни места“, обясни той. Според Сталев сред важните теми е и липсата на връзка между бизнес и образование в Бургас. „Това е и една от точките в предизборната ни програма – организиране на срещи между местния бизнес и Регионалното управление на образованието с цел създаване на кадри, които да бъдат необходими за развитие на местната икономика“, допълни кандидатът за кметът.

д-р Бойко Миразчийски (НФСБ): Основният дебат за Бургас трябва да е свързан със здравеопазването.

За втори път НФСБ издига като кандидат за кмет на Бургас д-р Бойко Миразчийски. Изпълнителният директор на УМБАЛ в областния град участва в кампанията преди 4 години, но сега казва, че трудно е взел решението. Според него основният дебат за Бургас трябва да е свързан със здравеопазването. „Бургас може да се похвали като един университетски град в областта на медицината. Ние имаме медицински факултет, който ни задължава да развиваме медицината на едно друго ниво – на едно новаторско ниво, където да внасяме модерна апаратура, на която да могат да се учат студентите. Където да могат да се развиват и преподавателите. Също така, на нас ни трябва много добра подготовка и много добра база“, обясни той. Според него трябва да се работи и в посока привличане на инвестиции и развитие на икономиката.

Владимир Павлов (ПП“Възраждане“): Задържането на младите хора в Бургас и грижата за хората в неравностойно положение са най-важните дебати.

Задържането на младите хора в Бургас е сред най-важните дебати в предстоящата предизборна кампания, посочи Владимир Павлов от партия „Възраждане“. Той е областен координатор е на партията за Бургас и Сливен и е член на националното й ръководство. Павлов е магистър строителен инженер, специализирал е както наказателно и административно право, така и Европейски структурни фондове и финанси. „В лицето на Димитър Николов имаме много опитен, знаещ и можещ кмет. Ще ни бъде трудно да спечелим изборите. Най-важният дебат е за бъдещето на Бургас и развитието на града към по-добро. Запазването на младите и задържането им в Бургас, както и грижата за хората в неравностойно положение – това са основните дебати“, поясни той.

Константин Бачийски („Средна европейска класа“): Най-важният дебат е развитието на икономиката, така че хората да останат в Бургас.

Настоящият общински съветник Константин Бачийски все още не е обявил дали ще е кандидат за кмет, но неговата партия, „Средна европейска класа“, го номинира. Той е завършил ТУ – София, специалност „Телекомуникации“, както и второ „висше“ – специалност „Стопанско управление“. В момента е управител на група високо технологични компании. „За мен най-важният дебат е как ние да развием икономиката на града, така че хората да останат в Бургас, а не да напускат нашия роден град и да отиват в София или в чужбина. Бургас се обезлюдява от хора в активна възраст – между 20 и 35 години. Няма как един град да се развива икономически, изобщо – да се развива по какъвто и да е начин дългосрочно, ако най-активните млади хора напускат този град“, обясни той.

Очакват се и още кандидатури

С кандидат за кмет и листа за общински съветници „ Заедно за Бургас“ ще участва в местните избори. От там посочиха, че техният избор за градоначлник е млад човек, живял 10 години във Франция, който се е завърнал в града. Все още Коалиция „Демократична България“ не е представила официално своята кандидатура за кмет на Бургас.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!