BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Комисията за защита на конкуренцията разреши на „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ

Снимка: Медиапул

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на застрахователния холдинг „Еврохолд“ да придобие дружествата на чешката енергийна група ЧЕЗ в България, съобщиха от купувача пред Българската фондова борса в четвъртък.

Решението на КЗК не е публикувано на сайта й, но „Еврохолд“ е бил уведомен за позволението, което преди година бе отказано и сделката бе забранена. След обжалване, Административният съд София област откри нарушения в произнасянето на КЗК и върна производството за ново разглеждане, което сега приключва положително за застрахователния холдинг, припомня по темата Mediapool.

При новото развитие ще може да бъде приключена сделката за 350 млн. евро, при която специално създаденото от „Еврохолд“ в Нидерландия дъщерно дружество „Ийстърн Юропиън Електрик къмпани“ ще придобие контрол над 6 от дружествата на ЧЕЗ в България. Така „Еврохолд“ ще придобие 63 % от акциите в мрежовия оператор в Западна България и също толкова от снабдителя с ток в този регион,
както и ще вземе изцяло търговец на ток, два ВЕИ проекта и дружество за информационни технологии.

„Придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп е част от стратегията на „Еврохолд“ за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания“, съобщава холдинга до борсата, където той е листнат.

„Интеграцията на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в структурата на „Еврохолд“ ще бъде подпомогната от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа – Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков“, посочват от „Еврохолд“. От там уверяват, че сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението.

„Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификацияна портфолиото ни. „Еврохолд“ има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза“, коментира Васил Стефанов, ръководител „Придобивания и Сливания“ в „Еврохолд България“.

Одобрението на КЗК е пълнен обрат на решението от миналия октомври за забрана на сделката. Предстои да станат извести мотивите.
Сделката на „Еврохолд“ и ЧЕЗ бе забранена от КЗК, както това бе сторено при първия опит за продажба на българския бизнес на ЧЕЗ на дружеството „Инерком“ на Гинка Върбакова.
За „Еврохолд“ пречка пред придобивката бе притеснението на антимонополната комисия, че придобиването на енергиен бизнес от страна на застрахователния холдинг може да наруши пазара с несъществуващи обезпечения.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!