BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Комитет „Левски“ с две събития в Музея на образованието за 1 ноември

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Изложба и среща-разговор на историческа тематика са събитията, които Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово организира в града за празничния Ден на народните будители 1 ноември. Домакин и партньор за реализацията на събитията е Национален музей на образованието.

Повод за изявите са 100-годишнината от обявяването на 1 ноември за Ден на народните будители и предстоящото отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на българската свобода.

Фотодокументалната изложба “Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата” ще бъде открита от 13:00 ч. на 1 ноември в залата за временни изложби на Национален музей на образованието в Габрово.

Непосредствено след нея, от 13:30 ч. в кинозалата на НМО ще се проведе среща-разговор с проф. Пламен Митев на тема „Нови документални свидетелства за Васил Левски и дейността на комитетската организация, съхранявани в турските архиви“.

Изложба “Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата” и среща-разговор с проф. Пламен Митев на тема „Нови документални свидетелства за Васил Левски и дейността на комитетската организация, съхранявани в турските архиви“ – НМО, 1 ноември 2022 г.

Изложба “Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата”

Фотодокументалната изложба “Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата” е свързана с две важни годишнини – 150 години от Общото събрание на БРЦК в Букурещ и 150 години от смъртта на Ангел Кънчев, сподвижникът на Апостола от Трявна. В 15 табла можем да видим снимки, картини (художници – Калина Тасева, Хенрих Дембицки, Васил Стоилов, Иван Петров), документи (писма, вестници – “Дунавски лебед”, “Народност”, “Дунавска зора”, “Свобода”); страници от джобното тефтерче на Апостола; “Нареда на работниците за освобождението на българския народ от 1871 г.; карти на комитетите от Вътрешната революционна организация, на Първия революционен окръг с център с. Голям извор, Ловешко), както и вещи – печатничката на В. Левски за изработване на квитанции за революционната организация, фалшиви турски печати, използвани от него за фалшифициране на тескерета (паспорт, документ за самоличност), които днес са част от експозицията на музея “Васил Левски” в Ловеч, както и печат на БРЦК (Привременно правителство) в България, който е изработен по поръчка на Апостола и днес се съхранява във фонда на РИМ – В. Търново.

В изложбата са включени и учебници, училищни тетрадки, вестници, книги от фонда на НМО Габрово, които показват текстове или образи на революционери, част от учебното съдържание през годините.

Изложбата се реализира от Национален музей “В. Левски” – Карлово и Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе по проект на Фондация “Васил Левски”, финансиран със съдействието на Министерството на културата.

Среща-разговор с проф. Пламен Митев

Историкът и преподавател от Софийския университет проф. Пламен Митев ще се срещне с габровци, за да представи нови документални свидетелства за Васил Левски и дейността на комитетската организация, съхранявани в турски архиви. Срещата е първа инициатива на Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, която предстои през 2023 г.

Историкът ще представи неизвестни досега документи от Османския архив в Истанбул, които се отнасят до дейността на Апостола и създадените от него революционни комитети. Те разкриват информация относно рождената му година, съдебния процес и разкритията, които се правят, съдбата на участниците в съзаклятието. Сред новооткритите документи се откриват данни и за създадения от Левски местен революционен комитет в Габрово.

Кой е проф. Пламен Митев? През 1981 г. завършва специалност “История” в Софийския университет. Специализира във Франция. От 1982 г. като преподавател в същия университет преминава през всички степени на научно израстване и от 2013 г. е професор. Заместник-декан е по магистърски програми, научна и международна дейност в Историческия факултет, а в периода от 2007 до 2015 г. два мандата е негов декан. Научните му интереси са в областта на Българското Възраждане. Дългогодишен изследовател е на живота и дейността на Васил Левски, на съратниците му и комитетската организация. Той е автор на редица монографии и студии, на десетки научни статии, книги, учебници и учебни помагала. Член е на Общобългарския комитет и Фондация “В. Левски”. Носител е на наградата на Община Карлово за 2022 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!