BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Любопитни факти за началото на учебната година

Веселин Лазаров, уредник фонд XV-XIX век в НМО – Габрово

Всяка година в навечерието на 15 септември възниква любопитния въпрос защо точно на тази дата започва учебната година, винаги ли е било така и как е протичал учебният процес.

През Възраждането в килийните училища, които дават предимно религиозни знания, липсват конкретни дати за начало и край на учебната година. Продължителността й зависи най-вече от учителите. На места се преподава само през зимата, а на други през цялата година. Когато ученик изучи определена книга, неговите родители се събират на обяд заедно с учителя и съучениците му. На този обяд „завършилият” ученик е повдиган от своите другари, които с викове „достоен” допират главата му в горния праг на вратата, а учителят получава подарък от семейството.

Във взаимните училища също липсва точна дата за начало и край на учебната година. Обикновено тя продължава няколко месеца – от Димитровден до Гергьовден.

В средата на XIX век се изработват школски закони, които установяват една по-определена като време учебна година. Тя започва в края на месец август или началото на септември и завършва през юни.

На Петровден – в края на учебната година, се провежда Публичен изпит, на който присъстват училищното настоятелство, родителите на учениците, голяма част от населението. Учениците демонстрират какво са научили през годината, а като подарък за успешно положения изпит получават книга.

За ангажираните със земеделска работа деца обучението започва 2-3 месеца по-късно и този въпрос постепенно се урежда нормативно. Проблемът се поставя на учителски и епархийски събори през 70-те години на XIX век. На събора в Шумен през 1873 година се изработва „Устав на селските училища”, според който учебната година за тези деца е девет месеца.

След Освобождението традицията не се прекъсва. Законодателните актове постепенно изграждат, оформят и регламентират училищна организация, която в общи линии съществува и днес.

През 1879 г. с циркулярно писмо на проф. Марин Дринов, управляващ Отдела за народно просвещение и духовни дела (Временното Руско управление), се определя за начало на учебната година датата 1 септември. На следващата година е взето решение нейната продължителност в градовете да е 10 месеца, а в селата между 7 и 8 месеца, поради участието на децата в селскостопанската дейност. Тази законова рамка се запазва до 1885 г.

В българските земи извън пределите на Княжеството учебните занятия започват от първия понеделник преди 15 август и завършват на 29 юни.

В периода 1920-1923 г., когато министър на просвещението е Стоян Омарчевски, са извършени редица реформи в образованието, включително и в организацията на учебния процес. Учебната година за градовете започва на 15 септември и завършва на 12 юли. За селските училища тя приключва месец по-рано – на 15 юни.

Датата 15 септември се запазва до 1949 година.

По-динамична е промяната за край на учебната година в периода 1937-1942 г., когато често се сменят министрите на народното просвещение. Разделението на градски и селски училища остава. Например през 1938 г. учебните занятия завършват на:

28 май (селски първоначални училища)

4 юни (селски начални, основни, прогимназии)

11 юни (градски начални, основни, прогимназии)

22 юни (градски гимназии, средни училища)

През 1952 година се извършва промяна в рамките на учебната година под влияние на образователната система в СССР – от 1 септември до 15 – 19 май. Въведено е наклоненото писане с лилаво мастило, четири учебни срока, петобална система за оценка на знанията и др.

Моделът се оказва неприложим за българската образователна традиция и от 1957 година до днес началото на учебната година е 15 септември.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!