BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МВР с препоръки към пешеходците през есенно-зимния сезон

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Станете видими за останалите участници в движението по пътищата през есенно-зимния сезон, съветват от МВР. За своята лична безопасност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.

Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да премине и едва тогава пресечете безопасно. Не бързайте. Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи значително по-късно, когато вече не може да ви предпази дори да спре!

При заледена, хлъзгава, снежна пътна настилка

Препоръчително е да пресичате на осветени участъци от пътя, но дори и тогава бъдете внимателни и не бързайте да пресечете платното. Бъдете предпазливи на хлъзгава настилка.

Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече. Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му. Същевременно реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато няма да може да ви предпази.

На спирките на масовия градски транспорт

Проявете търпение на спирките на масовия градски транспорт. Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса още преди да е спрял. През зимните месеци площта за чакане често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.

Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус. Опасността от подхлъзване и падане е голяма.
Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан/а от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

Препоръчително е да сте търпеливи на спирките на масовия градски транспорт. Осигурете си добър обзор и възприемане на шума при валеж.

Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките на ушите ви правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ви свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата. Помнете, че ушанката, шапката, шалът и слушалките пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.

Когато се движите пеша извън населените места

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.

Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи много по-късно и няма да може да ви предпази дори да спре особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.

Препоръчително е да се пазите сами от застигащи ви автомобили, а при поява в далечината на фарове в една от двете посоки – незабавно да излезнете от платното до отминаването на автомобила. Пазете се при намалена видимост.

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!