BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министерство на културата дава средства за бъдещата реставрация на Паметника на Шипка

Министерство на културата ще осигури необходимите допълнителни средства за изработката на инвестиционния проект за цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата на Шипка. Последната сериозна консервационно-реставрационна намеса е била проектирана в края на 70-те години на ХХ в. и извършена в началото на 80-те години, съобщават от министерството.

По предварителни разчети са необходими близо 210 000 лева за изработка на проектите за цялостното укрепване на монумента. Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ разполага с част от средствата, а Министерството на културата ще предостави остатъка.

Тази година през месец май, във връзка с издадени предписания на комисия от инспектори на Министерството на културата и кмета на Община Казанлък, Паметникът на свободата на Шипка е бил обезопасен с предпазна ограда с цел осигуряване безопасността на посетителите и с оглед предотвратяване на възможни инциденти преди завършването на работата по цялостното укрепване на съоръжението.

През последните четири години ръководството на музея е инициирало редица дейности – геодезическо заснемане на паметника и прилежащия му район, снабдяване на обекта с акт за публична държавна собственост, изработване и регистриране на технически паспорт на недвижима културна ценност, съгласуване на предварително проучване и задание за проектиране на цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата по установения ред и други.

Предстои да се направи пълно архитектурно и фотозаснемане и конструктивно обследване на обекта, въз основа на които да се възложи изготвянето на проект за консервация и реставрация на НКЦ „Паметник на свободата – връх Столетов“ по реда на чл. 84 от ЗКН. Цялостното обследване на съоръжението, извършено съвместно с инженер-конструктори, ще даде информация относно вида и обема за бъдещите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!