BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областната администрация в Бургас ще предложи заличаване на над 550 адресни регистрации

Около 550 души в област Бургас ще бъдат предложени за дерегистрация след проверките, направени по повод предстоящите местни избори на 29 октомври.

Проверките, свързани с предстоящия местен вот, са започнали от месец май, съобщи Областният управител на Бургас Пламен Янев.

През последните дни, от министерството на регионалното развитие обявиха, че на няколко места в страната се наблюдава завишен брой на новорегистрирани по настоящ адрес, като 27 от тях са в област Бургас.

Едно от селата с голям брой новорегистрирани в Бургаско е Сигмен е община Карнобат.

Новорегистрираните по настоящ адрес там са се увеличили с 60 %.

При население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 156.

След проверките на областната администрация, една част от тези хора ще бъдат дерегистрирани, уточни Пламен Янев.

„В село Сигмен преди 10 дни приключиха окончателно проверките. Там се направи задълбочена проверка от наша страна и от страна на общината, вследствие на което ние имаме установени 26 лица, които може безусловно да дерегистрираме като хора, които не са свързани със селото, нямат роднини, не са познати в общността и т.н. Същевременно имаме 109 лица, за които безусловно е установено, че това са роднини на съответните хора или са в много близки взаимоотношения с тях и са регистрирани напълно законно“, обясни областният управител.

Според списъка, разпространен от регионалното министерство, увеличение на броя новорегистрирани жители има и в следните населени места в Бургаска област:

  • Габър, Вършило, Присад, Индже Войвода, Равадиново,  Атия, Черноморец в община Созопол
  • Факия, Бистрец, Голямо Буково, Дюлево, Вълчаново в община Средец
  • Баня, Свети Влас, Обзор, Тънково в община Несебър
  • Писменово, Веселие, Ясна поляна в община Приморско
  • Везенково, Черница, Вълчин в община Сунгурларе
  • Бродилово и Синеморец в община Царево
  • Граматиково в община Малко Търново
  • Сърнево в община Карнобат.

Ще бъде предложено да се заличат и адресни регистрации в други общини в областта. По думите на Пламен Янев, това са в Приморско – 10, в Несебър – 143, Сунгурларе – 15, Созопол – 21 и Карнобат – 26.

От областната администрация са поискали и проверка на регистрациите, които се водят за сезонни работници. При изтичане на 4 месеца, тази регистрация също трябва да бъде автоматично заличена. Изпратени са писма до общините с напомняне да направят проверка и върнат отговор дали има такива лица.

Над 100 души, които са били сезонни работници, ще бъдат дерегистрирани в областта.

Направени са и проверки по сигнали за твърде много регистрирани хора в един и същ обект. Какво се оказва?

„Законът казва, че на всеки 10 кв. м. жилищна площ е нормално пребиваването на 1 лице, като се допускат до двойно по-голямо число хора. Ако са в родствена връзка, дори и тройно. Ако го преобразуваме в цифри – в една средна къща 100 кв. м. на село, могат да бъдат регистрирани 20 души, а ако са в родствена връзка – 30. Когато получим сигнал, че на даден адрес има 50 регистрирани лица и отидем и видим, че има къща на 3 етажа, съвсем законно могат да обосноват тези регистрации. От там нататък, ние трябва да спазваме закона“, коментира Янев.

Според Пламен Янев, контролът върху регистрациите трябва да е системен. Според него има и противоречие в това, че регистрациите и дерегистрациите се правят от кмета на дадена община, а след това служба ГРАО трябва да промени информацията в  избирателните списъци, което отнема време.

Сигнали срещу изборния туризъм са подадени и за други населени места като Приморско и село Габър. За тях Областният управител посочи, че също са проверени, а на някои места и по два пъти.

„Хората са доста изобретателни относно обясненията дали някой живее на един адрес или не – отишъл на екскурзия в Дубай, учи в Германия, в момента е в болницата и ще се върне… Всякакви тези, които трудно биха могли да бъдат оборени или доказани в рамките на една комисия с определени правила“, обяснява за проверките Пламен Янев.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!