BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Отшелника“ на Габровския театър закрива международния театрален фестивал в Сливница

Габровският театър ще представи един от последните си хитове – „За Първото българско царство: Отшелника“, на Европейския фестивал на пътуващия театър, който се провежда от 14 до 20 октомври в Сливница.

Участието на ДТ „Рачо Стоянов“ с тази постановка е по покана на селекционера и режисьор Николай Гундеров, който го е избрал след габровското представяне на сцената на Народния театър. Спектакълът „За Първото българско царство: Отшелника“ е кулминацията на фестивала и ще закрие петото му издание в последния ден на събитието – 20 октомври 2019 г.

Тази година само три български театъра ще се представят. Освен ДТ „Рачо Стоянов“, на сцената ще излязат трупите на Народен театър „Иван Вазов“ и Драматичен театър – Ловеч. Засилено е международното участие с изяви на театри от Полша, Румъния, Македония и Сърбия.

Мисията на фестивала е да предостави сцена за изява на талантливи и успешни театрални формации от България и Европа, да насърчава мултикултурния диалог и да стимулира културния обмен. През последните години фестивалът се утвърждава като средище за обмяна на професионални идеи между творци и артисти от Европа. Другата му цел е да запознае българската публика с постиженията на европейския театър.

Представлението „За Първото българско царство: Отшелника“ на режисьора Петринел Гочев е замислено като първа част от трилогия, посветена на трите български царства. То връща зрителите назад във времето, когато земята ни е владяна от славни царе, покровителствана е от богоугодни светци и е обходена от покаяли се грешници, търсещи изцеление. Тук извадени на преден план и сякаш увеличени под лупа са обикновените хора, с техните човешки страсти и първичност. Разкъсани от смутното време, в което живеят, те отново търсят себе си чрез вярата в Бога и чудотворните деяния на най-значимия български светец. С този текст Габровският театър се впуска в неподозирани изследвания на духовността, човешката болка, алчност, злонамереност, греховност, дадената прошка и потърсеното покаяние, но без да става морален коректив. Съдник на случващото се на сцената е само публиката.

Предизвикателство за актьорите е да работят с драматургичен текст, написан на югозападен диалект, характерен за региона на с. Ключ, Благоевградска област. Това придава чувство на автентичност, сякаш зрителите стават непосредствен наблюдател на действието от онова време. В спектакъла участват актьорите Адриана Димова, Даниел Тотов, Димо Димов, Живко Гущеров, Любомир Кръстев, Магдалена Славчева, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Стоян Руменин, Тони Христова и със специалното участие на 13-годишния Валентин Петров, който играе централната роля.

Драматургията е дело на Анна Петрова и Петринел Гочев. Музиката на спектакъла е написана от известния театрален композитор Ян Руменин, с който режисьорът е работил по други две постановки на габровци – „Жана д’Арк“ през 2015 г. и „Свекърва“ през 2019 г. Сценографията е изработена от младата художничка Киряна Аврониева, хореограф-педагог е Светлана Цвяткова, а езиков специалист – Александър Ильов. Професионалните фотографии от спектакъла са на Росина Пенчева, която работи с Петринел Гочев от 2013 г. до сега. Тогава той направи „Ромео и Жулиета“ отново с габровската трупа.

В края на октомври тази година ДТ „Рачо Стоянов“ ще се изяви на театралната сцена в Атина, Гърция.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!