BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдив възлага без търг обществена поръчка за 5 млн. лв. със съмнителна спешност

река Марица
Снимка: Фейсбук

Общинските съветници от „Демократична България“ настояват Община Пловдив да прекрати обявената обществена поръчка за почистване на коритото на река Марица. Цената е 4,9 млн. лв. без ДДС, а поръчката ще се възлага от администрацията директно на изпълнител (т.е. без конкурс) заради “неотложност” на дейностите.

Заместник-председателят на ОбС Йордан Иванов обясни, че основанието на кмета да поиска пряко договаряне в средата на април т.г. е писмо от м. януари от Министерството на околната среда и водите, че почистването на коритото на Марица е много спешно и не търпи отлагане, затова се преминава на директно договаряне. По думите на Йорданов, в свое решение кметът на Пловдив Здравко Димитров, опитвайки се да заобиколи прозрачната процедура, казва още, че ако коритото на река Марица не бъде почистено спешно има опасност от трансгранична екологична катастрофа, дърветата тази година много рязко са пораснали и има опасност да подкопаят стабилитета на мостовете в града, както и че имало огромен снеговалеж през април месец, което дава възможност по Марица да мине огромна приливна вълна.

„Черешката на тортата обаче е, че кметът заобикаля тази процедура, при липсата на финансов ресурс. Тоест, ние сега много бързаме, но няма свободни пари. Това възлагане, ние твърдим, по Закона за обществените поръчки е напълно незаконно. Нашето искане е той да прекрати тази процедура и да предприеме почистване на реката, при спазване на закона“, коментира още заместник-председателят на ОбС-Пловдив.

Според Добромира Костова, съветник от Демократична България и съпредседател на местната организация на Зелено движение в Пловдив, обявеният от Общината режим на спешност идва след като цялостно почистване на реката не е имало от десет години. През тези 10 години Общината прави частични почиствания, след които е постигнат, според експерти, задоволителен баланс, подчертава Костова. Според нея, когато се правят такива сериозни проекти, които ще се отразят върху екологичното равновесие на Пловдив, се изисква сериозен, обсъден с всички организации проект, който да бъде гласуван в Общинския съвет, както и да има оценка за въздействие.

„Питах много екологични организации дали има спешност. Отговорът на всички сдружения, с които разговарях, е „Не, няма такова нещо”, посочва още Добромира Костова.

Председателят на групата на „Демократична България“ в Общинския съвет Веселина Александрова обяви, че за случая ще бъдат сезирани Сметната палата и Агенцията за обществените поръчки.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!