BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Популярната туристическа дестинация Мадара потъна в боклуци, а жителите се заканиха да съдят Община Шумен

Междувременно кметът на селото сезира и главния прокурор за сключени от Община Шумен договори за извозване на отпадъците от шуменските села.

Така изглеждат контейнерите за боклук в село Мадара
Снимки: Фейсбук профил

„Това никога не се е случвало през вашето управление“. Така жители на шуменското село Мадара се обръщат към общинския кмет Любомир Христов (ГЕРБ), когото обвиняват, че нито веднъж през мандата си не е почистил поне основните улици в популярното за български и чужди туристи село.

Над 240 жители на Мадара внесоха официална жалба до кмета Христов и до общинския съвет на Шумен заради проблемите с чистотата в селото, събирането и извозването на битовите отпадъци.  Хората протестират тъй като казаните с отпадъци се изхвърлят само два пъти в месеца, което обрича Мадара на мръсотия и смрад. 

Контейнерите за смет се запълват още първата седмица и на следващата ние вече няма къде да изхвърляме боклука, пишат в жалбата жителите на Мадара. Така селото, радващо се на голям интерес заради емблематичния Мадарски конник и Мадарските скали, посреща български и чужди туристи с отблъскващи гледки на препълнени казани и разпилени около тях боклуци.

Хората от селото посочват, че редовно плащат местни данъци и такси и очакват администрацията да им предостави услугата, за която е получила пари. „За наше съжаление, Община Шумен не изпълнява коректно задълженията си“, коментират жителите на Мадара.  Те напомнят, че съгласно Закона за местните данъци и такси, платената услуга трябва да включва и миене на улиците, и обществените пространства.

Още през първия мандат на кмета на Шумен Любомир Христов графикът за почистване на селата в общината беше разреден и битовите отпадъци в населените места започнаха да се събират веднъж на две седмици.  И досега тези срокове не са променени, въпреки протестите на почти всички селски кметове и на местните жители, и обещанията, които Христов даваше по време на предизборната си кампания за втори мандат.

В жалбата си жителите на Мадара настояват битовите отпадъци в селото да се извозват всяка седмица, каквато е била практиката до встъпването в длъжност на Любомир Христов. Хората искат също поне веднъж месечно да се извършва машинно метене и миене на основните улици в селото. Жителите на Мадара предупреждават, че ще заведат дело срещу Община Шумен за неизпълнение на задълженията й по Закона за местните данъци и такси, ако не бъдат приети исканията им.

Кметът на селото сезира главния прокурор

Междувременно кметът на селото Неделчо Неделчев, който е в открит конфликт с кмета на Шумен, сезира главния прокурор за сключените от Общината два договора с частни фирми за извозване на отпадъците от шуменските села. Договорите са сключени през лятото на 2018 г. след поръчки по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Неделчев твърди, че при сключването на двата договора процедурата е опорочена, тъй като не е спазено изискването печалбата за изпълнителя да не бъде по-голяма от 10% от предвидените разходи. „От приложената документация се вижда, че изпълнителите са предложили калкулации по предвидените разходи за сметоизвозване от контейнери – тип Бобър печалба от 20 % по единия договор и 26% по другия“, пише кметът на Мадара в жалбата си до главния прокурор Иван Гешев.  И посочва, че това е директно нарушение на ППЗОП.

Неделчев изтъква и други будещи недоумение клаузи в договорите: в цената като разход са калкулирани амортизациите на недълготраен материален актив, каквито са контейнерите за смет, заложени са и неясни „Непредвидени разходи” в доста висок размер от 30%.

По двата договора е одобрена цена за услугата „извозване на битови отпадъци от 1,1 м3 контейнер“ от селата съответно 210 лв./тон и 175 лв./тон без ДДС.  Кметът на Мадара твърди, че в други общини цената на същата услуга е в пъти по-ниска и иска прокуратурата да направи проверка по сключените договори.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!