BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пореден протест срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие се организира в социалната мрежа


За година свлачището край плажа „Свети Тома“, който е продължение на известния шофьорски плаж от филма „Оркестър без име“, при Алепу е брегоукрепено с четириетажна масивна сграда на груб строеж. Снимка: Фейсбук/Бетономорие

Протестите срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието ще се проведат на 7 юли в Айтос, Благоевград, Ботевград, Бургас, Дупница, Пловдив, Русе, Сливен, София и на плаж „Корал “ в Царево. Събитието е обявено в социалната мрежа от коалиция „За да остане природа в България“ под мотото „Долу ръцете от Закона! От морето, планините, реките!“.

Природозащитниците призовават за оттегляне на измененията на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента. Според организаторите на протеста, от проведеното миналия вторник обсъждане в парламента не личи исканията за премахване на всички текстове, засягащи Натура 2000 да бъдат приети.

„Министерство на околната среда и водите вече 4 години организира подобни „кръгли маси”, крайният резултат от които е законопроект, нарушаващ европейските директиви, унищожаващ природата на България, премахващ научното начало при управлението на НАТУРА 2000 и създаващ условия за злоупотреба с европейските средства.“, посочват още от природозащитната организация.

От „За да остане природа в България“ отново настояват парламентът да приеме единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат мрежата „Натура 2000“, или изобщо да не променя закона; спиране на строителството на Алепу и провеждане на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС); спиране на строителството в Природен парк „Странджа“.

Дневник припомня, че правителството е под натиск от „Обединените патриоти“ да приеме поправки в Закона за биоразнообразието, с които краткосрочните интереси на собствениците ще получат предимство пред природозащитните цели на мрежата.

Проектът беше лансиран от бившия министър на екологията Нено Димов през 2019 г. и съживен от настоящия министър Емил Димитров през февруари. Поправките, които бяха приети на първо четене преди месец, ще дадат власт на правителството да променя зоните от „Натура 2000“, без да се съобразява с научните данни. Новите регламенти поставят собствениците на земи като основни заинтересовани страни, които да определят мерките по места за защита на природата в „Натура 2000“, като изолират научните организации от дискусиите. Между първо и второ четене депутатски предложения от „Обединените патриоти“ с вносител Валери Симеонов внесоха допълнителни текстове, с които връщат част от отпадналите спорни предложения на Димов, срещу които научните организации протестираха бурно още преди година.

Миналата седмица след обсъждане в парламентарната комисия за околна среда на законопроекта представители на БАН са били обиждани от собственици на земи без защита от парламентарните сили, а природозащитната коалиция „За да остане природа в България“ е напуснала срещата, като обяви следващ протест на 7 юли, припомня още изданието. В дискусията за промените в Закона за биоразнообразието депутатите са приоритизирали интересите на собствениците на земи над природозащитните цели, заради които е обявена мрежата „Натура 2000“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!