BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Производители и търговци на млечни продукти отиват на съд за данъчни престъпления


Снимка: пресцентър на прокуратурата

Прокуратурата предаде на съд трима производители и търговци на млечни продукти от Велико Търново и София за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления. Според държавното обвинение, от началото на юни 2017 г. до 4 юни 2018 г. те ощетили държавния бюджет с близо 1,2 млн. лв., чрез приспадане на неследващ се данъчен кредит от фиктивни вътрешнообщностни придобивания и доставки на млечни продукти от и за Гърция.

За реализиране на данъчните измами участниците в групата използвали множество фирми от типа „липсващ търговец“, поясняват от прокуратурата. За фиктивния превоз била използвана транспортна фирма, контролирана от участник в групата. „Наемани“ били камиони и шофьори, които извършвали легални превози на други стоки, а в последствие бил оформян транспорт на млечни продукти.

За нито един от въпросните случаи в информационната система на „Финансов контрол“ на НАП няма данни за осъществено вътрешнообщностно придобиване или доставка.

Според обвинението, участниците в групата действали координирано, като всеки от тях изпълнявал определени функции. Ръководителят участвал пряко в реализирането на данъчните измами, за което му е повдигнто обвинение за извършено вторично престъпление по чл. 255 от НК, в качеството му на управител и представляващ търговско дружество със седалище във Велико Търново. Единият от участниците организирал фиктивния транспорт, другият се грижел за оформяне на документооборота.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!