BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата е отказала да образува дело за къщата в Барселона


Прокуратурата е отказала да образува разследване по преписката за „Барселонагейт“, съобщава „Сега“, като се позовава на информация от електронния регистър на преписките. Постановлението за отказ е от 12 май, мотивите не са обявени.

Изданието припомня, че преписката е образувана в края на февруари, след като прокуратурата се самосезира след публикацията в испанския вестник „Ел Периодико“, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Вестникът публикува разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Мотивите за прекратяване на преписката от българската прокуратура не са ясни. От специализираната прокуратура не са отговорили на въпросите на „Сега“.

От испанската полиция са отговорили на изданието, че разследващите са събрали множество данни и продължават работата си, но не могат да огласят класифицирана информация.

„Сега“ припомня, че по „Барселонагейт“ има и една по-стара преписка, която виси във Върховната касационна прокуратура от 2019 г. Според регистъра на 22 август 2019 г. прокуратурата я е прехвърлила към антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!