BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата и „Медицински наздор“ проверяват случая с починало бебе в Разград


Снимка: принтскийн НОВА ТВ

Родителите на 11-месечно дете, починало в разградската болница подадоха сигнал със съмнение за лекарска грешка. Според лекарите, бебето е било диагностицирано и лекувано правилно и се касае за нещастно развитие на ротавирус. Прокуратурата и „Медицински одит“ започнаха проверка по случая.

Йоана Николова е майка на три деца. На 15 септември най-малкият й син – 11-месечният Павлин, е приет заедно с нея в отделението по педиатрия на разградската болница с пневмония, разказва Дарик радио.

На 21 септември ни изписват, препращат в Спешното за направление за Инфекциозно отделение. Оттам ми дават направление и влизаме в Инфекциозно отделение и на третия ден детето почива. В епикризата от Детско отделение пише: диагноза – пневмония. Придружаващи заболявания – няма, казва пред радиото майката на детето.

В епикризата от Инфекциозно отделение вече е посочена друга диагноза – Ротавирус. А като придружаващите заболявания са посочени двустранна пневмония, остра дихателна и сърдечна недостатъчност, мозъчен оток, анемия.

„След няколко дни ми дават нова епикриза от инфекциозното – със същата дата, то реално е стара дата. В документа бяха описани същите придружаващи заболявания, но имаше и допълнително – Синдром на Рей”, разказа майката тази сутрин в ефира на НОВА ТВ.

Той е лекуван. Но не може в едната епикриза да пише, че е здрав, а в други епикризи да е развил двустранни пневмонии и т.н. мозъчен оток…остра дихателна и сърдечна недостатъчност, казва Йоана.

Малко по-късно прокуратурата съобщи, че Окръжната прокуратура в Разград е образувала досъдебно производство по повод смъртта на дете в лечебно заведение в града по жалба от родителите на момченцето, родено през октомври 2018 г., към която са приложени медицински документи.

Според наблюдаващия прокурор са налице процесуални основания за образуване на производството за евентуално извършено престъпление по член 123, ал. 1 от Наказателния кодекс. По този текст се разследва причиняването на смърт по поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Разследването ще се извърши от следовател при Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура в Разград. Ще бъде изискана цялата медицинска документация от постъпването на детето в болничното заведение до смъртта му на 24 септември тази година, както и резултатите от аутопсията и вътрешната проверка в болницата и проверката на РЗИ – Разград по случая. Предстоят разпити за всички медицински лица, участвали в лечението на детето, посочват от прокуратурата.

След извършването на следствените действия и преценка на събраните материали ще бъде назначена комплексна съдебномедицинска експертиза, която трябва да установи причината за смъртта на момченцето.

От ръководството на разградската болница посочват, че веднага след фаталния инцидент е свикана лекарска комисия, която да разгледа случая. Нейното заключение е било, че и лечението, и диагностицирането са правилни. Според директора на болницата д-р Гечо Жеков още при приемането на детето в педиатрия е започнато лечение с антибиотици заради симптомите му. След като направили изследване и станало ясно, че се касае за вирус, лечението продължило в инфекциозното отделение.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е започнала извънредна проверка в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски – Разград“ АД по случая с починалото 11-месечно дете в инфекциозното отделение на болницата, съобщи Министерство на здравеопазването.

Недостигът на кадри е най-големият проблем на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград. Има свободни работни места за ендокринолози, инфекционисти, неонатолози, каза вчера в ефира на БНР директорът на разградската болница д-р Гечо Жеков.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!