BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата тихомълком е прекратила делото за катастрофата с Караянчева


Кадри, направени веднага, след катастрофата с Цвета Караянчева
Снимка: скрийншот от Би Ти Ви

Прокуратурата е прекратила разследването за автомобилната катастрофа с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева край Шумен на 15 септември м.г. Това е станало по искане на самата Караянчева, съобщи за “За истината” Орлин Куздов, говорител на Окръжна прокуратура в Шумен.

Катастрофата стана край с. Хитрино докато кортежът й от два автомобила на НСО пътуваше от Силистра, където Караянчева бе гост за празника на града, към Шумен. Тогава МВР съобщи, че колата, в която се е возила е била ударена от 31-годишна водачка на лек автомобил Ауди. С нея пътували 33-годишният й съпруг и 10 годишно им дете. На ляв завой колата навлязла в опесъчен участък, излязла от контрол и се ударила в движещия се насреща Мерцедес на НСО, съобщиха от полицията.

В

телевизионни кадри от местопроизшествието

обаче се видя, че на разклона за с. Върбак, където е станала катастрофата, има достатъчно място да се разминат и повече от два автомобила. Една от регионалните медии в Шумен оповести по този повод собствена информация, според която кортежът на Караянчева е изпреварил тир непосредствено преди катастрофата. В съобщението на

полицията обаче не бе съобщено нищо за това.

След инцидента Караянчева беше откарана в МБАЛ – Шумен със счупена ключица и травми по няколко прешлена на гръбначния стълб. По-късно тя беше транспортирана с хеликоптер в правителствена болница в София, където беше оперирана. Заедно с нея в болницата бе откарано и детето, пътувало с родителите си. Според официалната информация то е било освободено веднага, тъй като е нямало причини за хоспитализацията му. Такава бе версията на директора на ОД на МВР Шумен старши комисар Ялчън Расим.

Медийни публикации обаче твърдяха друго.

Според нея, след като е било прието в болница заедно с Цвета Караянчева, детето е останало там за лечение в продължение на няколко дни. Това обаче остана в тайна, докато за състоянието на Караянчева информация беше давана през няколко часа.

Образуваното досъдебно производство по случая бе за причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда. От съобщенията на прокуратурата по случая обаче не стана ясно, дали то е било насочено срещу водачката на автомобила. Не бе съобщено и дали и е било повдигнато обвинение.

Жената, управлявала аудито, което според полицията се бе ударило в кортежа, а не обратното, се появи пред медиите само веднъж и заяви, че е карала със скорост не по-висока от 80 км/ч.

Веднага след това семейството се скри

и отказваше да говори с журналисти, според техни приятели, цитирани анонимно в медиите, те вече живеят в чужбина.

На въпрос за хода на досъдебното производство, изпратен от “За истината” до Окръжната прокуратура в Шумен в четвъртък, говорителят й отговори следното: „Делото е прекратено поради това, че г-жа Караянчева е изразила желание да не се наказва виновния. Има такава възможност по чл.343, ал. 2 от НК – „Наказателното производство се прекратява, ако пострадалият поиска това. А след като няма наказание, няма и престъпление“, каза още Куздов.

Тъй като след инцидента имаше доста

подозрения и съмнения, че се прикрива евентуална вина на НСО

и че има неясни обстоятелства около катастрофата, допълнителни въпроси бяха изпратени и до Апелативната прокуратура във Варна. Те трябваше да изяснят дали на 31-годишната водачка е било повдигнато обвинение, как е било установено, че тя, а не шофьорът от НСО е била виновна за инцидента и какви експертизи са правени по случая. От отговорите трябваше да стане ясно също

с каква скорост се е движил кортежът на Караянчева

и с каква другият автомобил, както и с какъв мотив е бил оневинен шофьорът на председателя на парламента?

Получените отговори гласят следното:

“Срещу 31-годишната водачка на лекия автомобил Ауди е било повдигнато обвинение по чл. 343, ал. 1, буква „б“ от НК за причинена тежка/средна телесна повреда. Това обвинение предвижда лишаване от свобода до 4 години за тежка телесна повреда и до 3 години или пробация за средна.

Вината на 31 годишната шофьорка

е установена с комплексна автотехническа експертиза, назначена от прокуратурата по досъдебното производство и свидетелски показания на очевидци.

По делото са били изготвени комплексна автотехническа експертиза и две съдебномедицински експертизи – едната на пострадалата Караянчева, втората на служителя на НСО, който също е бил с лека телесна повреда”.

“За истината” обаче не получи отговор на въпроса за скоростта, с която са се движили двата автомобила. Обяснението за това бе, че

“прокурорката по случая не била в кабинета си

в момента и не можела да си ги спомни наизуст”. Данните обаче фигурирали в делото.

На въпроса какво оневинява кортежа на НСО, от прокуратурата заявиха, че това е установено с комплексната автотехническа експертиза и свидетелските показания. “Тук няма оневиняване, тук се търси вина, казаха от Апелативната прокуратура. Безспорно е било установено, че другият автомобил е бил виновен“.

„Много ми се искаше в първите няколко дни,

след като се възстанових емоционално,

да звънна на семейството и да попитам как са. Посъветваха ме да не го правя, защото това можело да се възприеме като оказване на натиск, каза Караянчева по „Нова тв“ в края на декември м.г., при първата си поява в медите след катастрофата. Аз исках да попитам как е детето и как е семейството, но жълтите медии и интернет троловете не ми позволиха. Ще го направя, ще се обадя и ще се срещна с тях“, обеща тогава Караянчева.

Разследването за катастрофана е било прекратено още през лятото на т.г., но за това става ясно едва сега. Според прокуратурата, ако Караянчева не е поискала това да се случи, делото е трябвало да продължи според повдигнатото обвинение.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!