BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протестиращи поискаха оставки в РИОСВ – Пловдив

Снимки: „Под тепето“

Протестиращи от пловдивското село Труд поискаха оставка на ръководството на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в града под тепетата и затваряне на биоцентралата в село Труд заради поредното обгазяване.

Близо 50 души се събраха пред входа на Водната палата в Пловдив, за да изразят недоволството си срещу биоцентралата край село Труд, която според тях системно обгазява селото с неприятни миризми и замърсява въздуха, а институциите не взимат никакви мерки.

След като никой от служителите в сградата не им обърна внимание, протестиращите облепиха входа към екоинспекцията с надписи „Оставка“ и „Затвор“. Те настояха за оставката на директора на дирекция „Контрол“, и на цялата структура на РИОСВ в Пловдив.

”Живеем на затворени прозорци. Чудим се дали да пускаме децата си навън. В същото време за хората, които би следвало да се грижат за околната среда, водите, а от там и за нашето здраве и нормален живот, проблем няма. А проблемът мирише от километри”, обявиха протестиращите, цитирани от пловдивското издание „Под тепето„.

Заради регулярните отговори от страна на РИОСВ, че по данни на замерващите апаратури няма никакви проблеми във въздуха, жителите на с. Труд са убедени, че ръководството на регионалната инспекция вероятно е в „зависимости“ от предприятието, което според хората е виновник за замърсяването на въздуха. 

Протестиращите са категорични, че недоволството им няма политически мотиви, а искането за оставки касаят ръководството на РИОСВ – Пловдив. 

„Искаме да живеем в домовете си като бели хора, а не да дишаме “черен” от воня въздух”, посочиха недоволните.

„Такива акции ще има пред всяка институция замесена в казуса село Труд и призоваваме хора от цялата страна да следват нашия пример“ –  заявиха от „Сдружение бъдеще за село Труд“, цитирани от БНР.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!