BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Процедурата по избор на нов главен прокурор навлиза в заключителен етап с един единствен кандидат

Иван Гешев
Иван Гешев
Снимка: prb.bg

Комисията по атестирането и конкурсите и Етичната комисия към Прокурорската колегия във Висшия съдебен съве (ВСС) решиха, че настоящият зам.-главен прокурор Иван Гешев притежава необходимите професионални качества, за да заеме поста Главен прокурор. Така процедурата за избор на обвинител №1 за следващите 7 години навлиза във финалната си фаза.

На заседания на двете комисия в два последователни дни през тази седмица Комисията по атестирането и конкурсите и Етичната комисия изслушаха единствения кандидат за следващ главен прокурор и прецениха, че Гешев притежава необходимите професионални качества, за да заема този пост. Пред атестационната комисия баха представени обобщени статистически данни за досегашната работа на Иван Гешев с обобщението, че „Всички тези данни свидетелстват за широтата на правната му компетентност и отличните му ръководни умения“. Комисията единодушно ги прие без да зададе каквито и да било въпроси на кандидата.

Етичната комисия към Прокурорската колегия на ВСС не е открила никакви данни единственият кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев да е накърнил доверието на обществото или престижа на съдебната власт, беше пък заключението на втората комисия, пред която се изправи настоящият зам.-главен прокурор. Според доклада на комисията, нито един от сигналите срещу единствения кандидат не е основателен. 

„Марш за правосъдие“ срещу кандидатурата на Иван Гешев в София, 11.09.2019
Снимка: страницата на събитието във Фейсбук

Редица протести се проведоха докато тече продължаващата няколко месеца процедура за избор на главен прокурор. Няколко хиляди граждани се събраха на протестите, обявени като „Марш за правосъдие“ срещу процедурата и единствения кандидат за поста – Иван Гешев. Протестиращите срещу номинацията на Гешев поискаха прекратяване на процедурата за избора му, а събитието бе организирано от Инициатива „Правосъдие за всеки“. Участниците в протеста се обявиха срещу опитите за политическо влияние върху съдебната система и за защита на разделението на властите. Протестиращите настояха прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да оттегли единодушната си номинация и да предложи по-достоен кандидат за поста. Това не се случи, а официалната страница на Прокуратурата в Интернет бе изпълнена с декларации в подкрепа на Гешев, придружени със списъци на работещите в прокуратурите в различни градове, включително с отбелязване на причините за липсващи подписи на определени служители – отпуск, болничен.

През последните дни бяха организирани, макар и далеч по-малобройни контрапротести, чиито участници не бяха сигурни защо са там.

На 9 октомври т.г. предстои Прокурорската колегия да разгледа и приеме становищата на двете комисии. Изслушването на единствения кандидат пред Пленума на ВСС и гласуването са насрочени за 24 октомври.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!