BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ренета Колева: „Искаме да провокираме почитта към учителя, един безкрайно всеотдаен труженик“

– Какви събития сте предвидили за тази година?

– 2020 година е знаменателна за Синдиката на българските учители, защото на 13 март се навършват 30 години от учредеването на СБУ към КНСБ. Ние сме най-голямата структура в КНСБ, около 90 000 души. Не е нужно да се хвалим, че сме най-авторитетните, най-изявените, най-работещи членове на Синдиката. Ангажираме се със социалните, трудовите права, с кариерното израстване на педагогическите специалисти.

Много сме доволни, че вече няколко години поред учителите получават увеличение на работните заплати, сега очакваме правителството да спази обещанието си да удвои стойността на работните заплати до края на своя мандат. Имаме голям късмет с един харизматичен и професионално отдаден на образованието министър – Красимир Вълчев, който 9 години преди това е бил гл. секретар на министерството и е много добре запознат с проблемите на средното образование. В негово лице срещаме не само разбиране, но и подкрепа и социално партниране с Янка Такева. Доволни сме от нея, защото тя съумява да провежда политиките конструктивно и навреме.

В областта нашите членове са 1400 души, 90 на сто от учителите са обхванати. Около 200 души са членове на други синдикати, има и стотина, които не са обвързани със синдикати. Членството в Синдиката е доброволно, но хората го предпочитат не само заради увеличение на средните работни заплати, а и за осигуряване на възможност за придобиване на професионална квалификационна степен. Всяка година се организират обучение от Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет на място в Габрово. Тази година те бяха на 20-21 февруари, после учителите се явяват за придобиване на професионална квалификационна степен.

През март ще се проведе обучение по-актуалната тема „Атестиране на педагогически специалисти“ с доц. Надежда Калоянова от Бургаския университет. От 2021 влизаме в нов атестационен период, след атестиране ще се определят основната работна заплата.

– Има ли други интересни неща в Синдиката на българските учители – Габрово?

– На 2 април ще се открие изложба в Националния музей на образованието, която е посветена на 30- годишнината на Синдиката на българските учители на тема „Организирано учителско движение в България“ по повод 125 години от създаването на Български учителски съюз. Същият ден в Актовата зала на Националната Априловска гимназия от 14 часа ще се проведе регионална кръгла маса на тема „185 години новобългарско образование и 30 години от създаването на Синдиката на българските учители“. Поканили сме министър Красимир Вълчев, Янка Такева е обещала да дойде. Националният музей на образованието е поканило министъра на културата Боил Банов.

На 13 юни ще се състои голям учителски събор на Рожен, пак по повод годишнината ни. Очаква се да се съберем около 14 000 учители от цялата страна.

Паралелно с това сме обявили конкурс за социалната роля на учителя от Възраждането до днес в българското общество. Може да участват есета, рисунки, разкази, за да се поставят във фокуса не само увеличението на заплатите, но и да се провокира почитта към учителя, който е един безкрайно всеотдаен труженик. Най-накрая се заговори, че училището, учителят са факторите за създаване на професиите в обществото. И когато няма уважение към тази институция, се получава това, което се случва днес – загубване на уважението към учителя, нежелание на младите хора да постъпват в тази гилдия, защото самите те, излизайки от училище знаят колко е неглижирано отношение има към учителя от собствените им семейства. Сега сякаш се налага да правим образователни политики повече за родителите, отколкото за самите деца. Децата не са толкова виновни, те наследяват едно нихилистично отношение, тенденциозно подценяване на учителя, пренебрежително отношение към българското образование, затова пращат децата да учат в чужбина. Имала съм възможност да бъда в много европейски страни и да разбера, че образователните системи никак не са по- добри от нашите. Напротив.

– Като заговорихме за образователната система, имат ли достатъчно познания учениците по български език и литература, говори се, че учениците са неграмотни, от една страна, а от друга -материалът е доста остарял, децата дори не разбират някои архаични изрази, не им е интересно. Успявате ли да предизвикате интерес у децата за българските автори, вие преподавате този предмет?

– Действително статистиката за функционалната грамотност на нашите ученици е назадоволителна и сме на задни позиции. Причината според мен не е в авторите. Причината е в ограничеността на четивната култура на децата, това става в семейството. Всички ние от малки сме разглеждали и чели книжки. Сега ангажираните млади родители предпочитат дигиталните комуникации, децата правят същото. Питам се как детето бързо научава термините на английски при компютърната комуникация, а архаизма не може да проумее, то не иска да го проумее. Дори „преведоха“ романа „Под игото“ на Иван Вазов. Затова казвам, че дегитализацията в училище е плюс и минус.

Тук на преден план е майсторството, педагогическия подход на учителя, който трябва да преобърне света на детето. Със всички сили се стремим да накараме децата да възприемат прочетеното. И не само да се прочете книгата, а да се разбере какво от нея трябва да се запомни, важен е и учителят, който да го накара да бъде съпричастно съм текста. Въпреки всичко, когато поставиш учениците в позиция да отворят книгата, не отказват. Имам литературен клуб и водя децата в Регионалната библиотека, на събития, в Историческия музей, в Националния музей на образованието, на срещи с творци. Това ги докосва по някакъв начин.

– Очаква ли се актуализиране на авторите, които се изучават по български език?

– Очакват се нови учебни планове и програми. Възможно е министерството да възложи на екипи да работят за обновяване на материала. Но министерството е поставено в една много трудна позиция, защото родителската общност в желанието си да приспособи към „потребностите“ на своите деца програмите, се опитва да се меси твърде много. Не е необходимо да се махне даден автор, но би могло до се смени творбата. Пак повтарям важно е умението на учителя.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!