BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Само за ден ГЕРБ „бетонира“ за още пет години позициите си в горските и ловни стопанства в Делиормана


Бойко Борисов и Бейзат Яхя (в дясно)
Снимка: Скрийншот от видео на TV1

В последния ден на миналата седмица – 16 април, веднага след като новите депутати положиха клетва, а Борисов депозира оставката на правителството си, земеделския министър Десислава Танева е издала поредица от заповеди, с които е „бетонирала“ на постовете им двама от членове на Управителния съвет и оперативното ръководство на едно от най-големите горски стопанства в страната – Североизточното държавно предприятие. Това показват текстовете на шест заповеди с поредни номера, с които „За истината“ разполага.

Предприятието, в чиито активи влизат горите и ловните стопанства в 4 области – Варна, Шумен, Добрич и Търговище е управлявано от Бейзат Яхя – бизнесмен и политик, който е сред хората от т.нар. „вътрешен кръг“ в обкръжението на Бойко Борисов, твърдят източници местните структури на ГЕРБ.

Само за един ден с шест последователни заповеди Десислава Танева най-напред е освободила, а след това отново е назначава за нов 5 годишен мандат целия досегашен Управителен съвет на Североизточното държавно предприятие, показват документите.

Мястото си на председател на Управителния съвет за срок от пет години запазва Бейзат Яхя. Освен това той запазва и функциите си на представител на държавата в съвета. За директор и втори представител на държавата е преназначен Веселин Нинов, който оперативно ръководеше предприятието и досега.

Третият член на Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие е Андрей Неделчев, който сменя на тази позиция досегашния член на УС Момчил Йондров.

Съставът на новия Управтелен съвет е внесен за вписване в Търговския регистър на 20 април.

Защо автор на „За истината“ бе оклеветен от „златната флейта“ на ДПС и ГЕРБ – тук

Как цяло село в Делиормана гласува за един кандидат – тук.

Допреди две години Бейзат Яхя беше най-силният човек на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Делиормана, но въпреки това не криеше близките си контакти с Бойко Борисов. При посещенията си в региона премиерът в оставка отсядаше винаги в любимото на властта ловно стопанство Паламара, управлявано на практика от Яхя и бе сред почетните гости по време на семейните му празници.

В продължение на дълги години Бейзат Яхя беше начело на ДПС в ключовата за партията община Венец и два мандата беш епредседател на общинския съвет като представител на партията на Доган. След последните местни избори обаче беше изключен от движението и мигрира към ГЕРБ. За него бившият активист на партията, оглавявана от Борисов Гюнай Исмаил казва, че „това е човекът, който разпределя порциите в Шумен. А преди време бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви пред журналисти, че „Паламара“ е „командният център в региона, където се вземат всички решения“.

Бойко Борисов и Бейзат Яхя
Снимка: Скрийншот от TV1

Сега синът на Бейзат Яхя, Илтер Бейзатов е депутат от ГЕРБ. Той беше включен на второ място в листата на партията в Шумен, въпреки съпротивата на местната структура. Илтер Бейзатов направи и разгромяваща преференциална кампания, като спечели близо 7000 преференции. В региона имаше цели села, които гласуваха преференциално само за Бейзатов. В с. Вълнари например, от 401 гласа, подадени за за ГЕРБ, 400 бяха с отбелязана преференции за Бейзатов.

Как сянката на Бейзат Яхя изплува зад битка за училищни земи – тук.

Самият Бейзат Яхя също печели от миграцията към ГЕРБ, става ясно от последните назначения в Североизточното държавно предприятие.

Бързината, с която Десислава Танева е преназначила за още пет години членовете на Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие и директора му Веселин Нинов не е случайна. Миналата година от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните обявиха публично, че възнагражденията на директорите на държавните предприятия, както и на членовете на управителните им съвети, се формират по реда на наредба от 2012 г. Според нея директорите получават 200 % от средната брутна заплата на шефовете на териториалните горски поделения, а членовете на УС – 100 % от средната им брутна заплата. Колко точно прави това стана ясно от подадените декларации в КПКОНПИ от граждани, заемащи публични държавни длъжности.

Така през лято на м.г. стана ясно, че директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов, когото миналия петък Десислава Танева спешно е преназначила за още пет години, е с най-висок доход сред колегите си от шесте държавни горски мегапредприятия. Нинов е декларирал за 2019 г. заплата от общо 170 хил. лв., което прави 14 166 лв. месечно, показаха справки от подадените декларации в КПКОНПИ .

В структурата на Североизточното държавно предприятие са включени 18 горски и 5 ловни стопанства. Общата площ на държавните горски територии в района на дейност на предприятието е 287 892 ха, като залесените горски територии възлизат на 94 % с площ от 271 222 ха. Според официалните отчети на предприятието, средногодишното ползване на дървесина от държавните горски територии е 520 хил. куб.м.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!