BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СЕМ ще сезира прокуратурата за получената информация за натиск върху БНР

Заседанието на Съвета за електронни медии, на което бяха изслушани членовоте на редколегията на „Хоризонт“.
Снимка: Скрийншот bTV

На кратко заседание след среща с редколегията на програма „Хоризонт“на БНР, Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да сезира прокуратурата с искане за проверка по изнесените твърдения за натиск върху журналисти от Българското национално радио (БНР), за опит за цензура и за физически заплахи. 

Зам. главният редактор на програма „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска настоя за оставката на генералния директор и на Управителния съвет на медията. Според нея през Светослав Костов е осъществяван натиск върху общественото радио.

„Без оставки с този генерален директор и с този Управителен съвет не можем да продължим да работим. При нас свободата на изразяване е изключително важна. В качеството си на заместник-главен редактор на програмата аз настоявам за оставка на генералния директор и на Управителния съвет“, посочи тя.

СЕМ реши, че на БНР ще бъде наложена санкция за нарушаване на Закона за радио и телевизия, за нарушаване на условията на индивидуалната лицензия заради спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на 13 септември т.г.

Предстои да бъде свикано ново заседание на медийния съвет, на което да присъстват и петимата членове на надзорния съвет, тъй като Галина Георгиева

в момента е в отпуск. На него ще бъдат разгледани допълнителни факти и обстоятелства.

Председателят на СЕМ София Владимирова обясни, че всеки един от съветниците може да внесе искане за разглеждане и гласуване на оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов.

По време на изслушването се разбра, че Светослав Костов е заявил пред Силвия Великова, че четирима души са му се обаждали да я отстрани. Без да споменава имена, Костов казал, че са го заплашвали, че „децата ми ще останат гладни, няма да си намеря работа“.
За натиск над Костов да намери начин журналистът да не отразява съдебния ресор и да бъде свален като водещ, потвърдиха и пенсионираният след като отказал да се подаде на натиска директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов и зам.-директорът Даниела Късовска, която е в оставка заради несъгласие със случващото се в радиото.

Според разказите на журналисти, Силвия Великова е трябвало да бъде отстранена докато не приключи процедурата за избор на главен прокурор, в която единствен до момента кандидат е зам.-главният прокурор Иван Гешев.

ДАНС е информирала прокуратурата за резултатите от проверката, която агенцията извърши по нареждане на главния прокурор в БНР миналата седмица, съобщи пред журналисти в парламента председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!