BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сотир Цацаров възложи на Иван Гешев да провери кой е спрял програма „Хоризонт“ на БНР

Иван Гешев и Сотир Цацаров Снимка: RSE/RL

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка заради спирането на излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР между 6 и 11 ч. днес.

Проверката е разпоредена след получаване на писмо-справка от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, обясняват от прокуратурата.

Проверката е възложена на ДАНС, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Тя трябва да приключи до 3 дни.

Спирането на програмата на БНР тази сутрин беше обяснено с профилактика и обхвана периода от 6 до 11 часа. Самото съобщение за предстоящото спиране беше оповестено снощи в 21.16 часа.

В интервю за „Дарик радио“ вчера водещата Силвия Великова обясни, че първо в неформални разговори й било намекнато да спре да води, докато Иван Гешев бъде избран за главен прокурор, заради критичното си отношение към него. След това се стигнало до свалянето от ефир.

Снощи се появиха информации, че всъщност причината за спирането на излъчването е липсата на желаещ да води сутрешния блок „Преди всички“, след като журналистът Силвия Великова беше свалена от ефир. В крайна сметка водещ имаше, но програмата се излъчваше само онлайн.

„Имах разговори с досегашния директор на радиото и с новия, в които ми беше казано, че натискът за свалянето ми от ефир е толкова силен, че заплашва едва ли не радиото, защото, ако не бъда свалена, ще бъде съсипано радиото“, казва още Великова в интервюто от вчера за „Дарик радио“.

По-рано днес Съветът за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) съобщиха, че започват проверки.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!