BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С пиеса за „Под игото“ габровският театър чества 75 години

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово ще отбележи 75 години от създаването си с премиерата на „Под игото – 1894-та“. Спектакълът ще се играе на 10 октомври 2020 г. от 19:00 часа на голямата сцена на ДТ „Рачо Стоянов“ в Габрово.

Режисьор на спектакъла е Петринел Гочев, а автор на текста – Гергана Змийчарова. Пиесата е специално написана за празника на габровския театър. Основната сюжетна линия се върти около първото издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов. В избора на текст няма нищо случайно, защото първата премиера на габровския театър е на постановката „Хъшове“ от българския класик и се е състояла на 10 октомври 1945 г.

За написването на пиесата авторката Гергана Змийчарова е изследвала многобройни архивни документи, банкови извлечения, преса от периода около 1894 г., кореспонденция между исторически личности, свързани с издаването на романа „Под игото“, спомените на майката на писателя Съба Вазова. По думите ѝ „Под игото – 1894-та“ се базира много повече на документални проучвания, отколкото на литературна фикция. Освен чисто фактологичната част, Гергана Змийчарова е проучила предишни литературни изследвания и исторически документи, съхранени в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Националния литературен музей и къщата музей „Иван Вазов“ в София.

Зрителите имат възможност да гледат постановката предпремиерно на 9 октомври и след това на 12 октомври, като двете представления ще бъдат от 19:00 часа на голямата сцена в габровския театър.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!