BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тайният език на майсторите дюлгери

В миналото дюлгерите имат собствен език, съставен от неразбираеми за останалите хора думи. Целта е да се запазят тайните, свързани със занаята и съпътстващата го работа, разказват от Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово.

„Я ми втувай ти на мене, кои са претат тия мещровци, да ги уштровам яскъ у зърките и да ги втевам къ така съ парясва пуната на тъз бърънска лазарница да ги мажувам яска на посто коло вати за кливата тъ дъ дьоговат ешче еднъж къ съ парясва пуната и да драшчат…”

Уредникът в музей „Етър“ Георги Георгиев цитира публикация на Екатерина Дамянова в „Литературен свят”, където е посочен пример за такъв език. Ето и преводът на неразбираемите думи на дюлгерите:

„Я ми кажи на мене, кои са тези дюлгери, да ги видя в очите и да им кажа как се напуска работа, особено в това хубаво време, да ги глобя аз по сто гроша в полза на църквата, та да помнят още веднъж как се напуска работата…”

„Още в 1901 година Стоян Аргиров, известен български изследовател, анализира етимологията на 277 думи, които е събрал. Насочил се е към мещровския език на майсторите от Брацигово. Според него той е най-богат в лексикално отношение. Голяма част от тези думи са от албански произход. Това е разбираемо, тъй като има географска близост. Много са думите, които идват от български и са с условно значение. По-малък брой думи са от гръцки, турски, румънски и италиански произход”, коментира уредникът Георги Георгиев.

Димитровден (26 октомври) е традиционният празник на майсторите, занимаващи се със строителство, известни в традиционната култура като „дюлгери”. На този ден те се завръщат от гурбет.

ОЩЕ ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Димитровден е – празник на строителите. Гадае се за плодородие

На Димитровден, 26 октомври 2020 г., „Етър“-а кани: На Димитровден „Етър“-а разкрива тайните на часовниковата си кула

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!