BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Църквата в „Етър“-а е копие на храм от 19 век от дряновското село Радовци

Църквата с училище „Свето Богоявление“ в Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово има храмов празник на 6 януари, Богоявление (Йордановден).

Църквата е изградена през периода 1998-2004 г. със средства от габровската общност – фирми, институции, майстори. Великотърновският епархийски съвет и самият музей също участват във финансирането на проекта. Неин първообраз е църквата в дряновското село Радовци.

По време на теренно проучване, проведено през 80-те години на ХХ век, музейни специалисти от музей „Етър“ попадат на църквата „Свето Богоявление“ в дряновското село Радовци, която малко преди това – през 1975 година, е обявена за паметник на културата с местно значение. Тогава се ражда идеята в музея на открито в Габрово да бъде изграден храм, който да е точно копие на вече рушащия се от село Радовци. Идеята за православен храм в „Етър“-а е възобновена отново едва през 1998 г.

Музеят осигурява реставрацията и консервацията на всички предмети от оригиналната църква, закупува каквото е необходимото за богослуженията и работи с дарители. Новите икони са платени със средства на „Етър“-а. Много от старите икони са дело на тревненски майстори. Те се намирали в радовската църква. Става въпрос за един късен примитив от втората половина на ХІХ век, иконостас и две от иконите. Други са рисувани от съвременни зографи – Стефан Аенски и Павлин Пенев.

На 24 юни 2006 година Великотърновският митрополит Григорий осветява храма.

Историята на храма-първообраз от дряновското село „Радовци“

Църквата в Радовци е построена през 1868 г. Освещава я делегация от свещеници, а не митрополит. Причината е, че жителите на Радовци не са желаели гръцкият владика от Търново да направи освещаването.

„Един от най-богатите хора в селото, чието име не е известно днес, дарява собствена къща за сграда на църквата. Той иска да измоли от Бог помощ в решаването на проблеми от лично естество. Изгражда една абсида на източната страна, а част от втория етаж приспособява за училище от светски характер“, разказва уредникът в музея Величка Илиева.

В статията е използвана информация от ЕМО „Етър“.

Материалът Църквата в „Етър“-а е копие на храм от 19 век от дряновското село Радовци е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!