BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Част от контейнерите с отпадъци на пристанище Варна-запад са изпратени към Италия


Снимка: Районна прокуратура – Варна

На пристанище Варна-запад днес са били натоварени на кораб и са отпътували за Италия 20 от контейнерите с отпадъци, за които се води досъдебно производство от Районната прокуратура във Варна. За реекспорта им прокуратурата даде разрешение през февруари тази година, съобщиха от държавното обвинение. 

По данни, изнесени от Апелативната прокуратура във Варна, в момента на пристанището вече се намират само 25 от общо 127-те контейнера с италиански боклук. Днес е дадено разрешение за реекспорт от Районната прокуратура във Варна и следващата седмица се очаква и последните контейнери с италиански отпадъци да напуснат България и да бъдат върнати в Италия.  

По случая с контейнерите е образувано досъдебно производство от Районната прокуратура във Варна по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс, след като е било установено нарушение на реда за пренасяне на отпадъци през границата.

Контейнерите с отпадъци – общо 127, са били изпратени в България на няколко пъти от италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище  в град Салерно и са  складирани на пристанище Варна-запад. Получател на стоката е регистрираната в София фирма „Блацион“ ООД, поясняват от държавното обвинение.  

При проверка на съдържанието на италианските контейнери на 17 януари т.г. е било установено, че освен декларираните пластмаса и каучук, те съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци. 

След изтичане на 90-дневния срок за временно складиране, в какъвто режим са били всички 127 контейнера с отпадъци, на 30 януари са проверени и останалите 102 контейнера, изпратени от италианската „Дентиче пантелоне“ за българското дружество „Блацион“ ООД. При проверката е било установено, че и тези контейнери съдържат смесени отпадъци, а не декларираните пластмаса и каучук.

С предстоящото връщане в Италия и на последните 25 контейнера сагата с италианския боклук е към  края си, допълват от прокуратурата.

Разследването продължава с действия на територията на Италия и Северна Македония, постановени с европейски заповеди за разследване.  

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!