BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шуменски квартал цяло лято е на воден режим, въпреки че се намира до система от сондажи


Жителите на шуменския квартал „Мътница“ загубиха търпение и излязоха на граждански протести.
Снимка: Фейсбук профил

Шуменски квартал вече три месеца е на воден режим, но по-лошото е, че изобщо не се знае докога ще продължава безводието. А най-скандалното в случая е, че районът е богат на вода и проблемът отдавна можеше да бъде решен. 

От много време експертите предупреждават за задаващата се водна криза в шуменския квартал „Мътница“, където живеят над 700 души. Едва сега ВиК – Шумен и общината, обаче, започват някакви опити за решаване на проблема.  Междувременно жителите на квартала загубиха търпение и излязоха на граждански протести.

Вода газят, жадни ходят

Хората в квартала стоят без вода вече три месеца. Районът се водоснабдява от местен шахтов кладенец, но заради намаляването на нивото му, „Мътница“ е на режим от началото на лятото. Вода се пуска през 12 часа, но в най-високата и най-ниската зона водата изобщо не достига, оплакват се местните хора.

„Вече трети месец тук няма грам вода. Въпреки че от ВиК обявяват 12-часов режим, той изобщо не се спазва. В горната част на квартала десетки домакинства остават без вода, а има десетина къщи, където водата не е достигала от три месеца“, възмущава се млада жена от „Мътница“.

Но и това не е най-лошото. Само преди няколко дни от водния оператор официално са съобщили, че дебитът в кладенеца е „изчерпан на нула“ и вода ще се пуска през 48 часа. Това означава, че високата част изобщо няма да има вода, недоволстват местните жители.

Най-възмутителното в случая е, че в „Мътница“ вода има и проблемът отдавна можеше да бъде решен. За хората тук важи в пълна сила поговорката „Вода гази, жаден ходи“. Край „Мътница“ има система от 10 дълбоки сондажа, захранвали Шумен до 80-те години. Тези сондажи отдавна не се използват, повечето са разграбени и негодни за експлоатация, но можеха да бъдат възстановени, ако Общината или ВиК – Шумен бяха инвестирали средства за това. Досега обаче кметството и водният оператор си прехвърляха проблема като горещ картоф и се задействаха едва когато общественото недоволство заплаши да ескалира.

Още миналата година няколко общински съветници поставиха въпроса на сесия и поискаха да се отворят старите кладенци от система „Мътница“като алтернативно водоснабдяване за Шумен. Но кметът Любомир Христов с подкрепата на прокметското мнозинство категорично отказа да отпусне пари от местния бюджет за тази цел. 

През това лято,

под натиска на гражданското недоволство, ВиК-Шумен започна да възстановява един от старите сондажи,

който ще осигури вода за „Мътница“.  За пускането му в експлоатация обаче ще са необходими 250 хил. лв., които Общината и водният оператор обявиха, че ще търсят от Министерството на регионалното развитие със съвместен проект.  За да преведе средствата, от министерството очакват от Община Шумен още документи за сондажа. Кога Общината ще изпрати исканите данни, засега е въпрос с неизвестен отговор.

Жителите на „Мътница“ искат обявяване на извънредно положение.

Междувременно хората в „Мътница“ загубиха търпение и започнаха мирни протести. Без резултат засега. Протестиращите вече два пъти блокираха за кратко стария път за Варна, но след като никой не им обърна внимание, вчера пренесоха недоволството си в центъра на града и организираха „Ходене на баня в Шумен“.     

С плакати, обвиняващи властта в геноцид към хората в „Мътница“, протестиращите преминаха през пешеходната зона и демонстрираха пред сградата на Община Шумен. После символично се изкъпаха в шадравана пред Съдебната палата, изграден по проекта за над половин милион лева – сума, надхвърляща два пъти необходимото за сондажа на „Мътница“. Поне да има някаква полза и за нас от тези пари, коментират с горчив хумор хората от квартала.  

Днес жителите на „Мътница“ ще внесат искане да се обяви извънредно положение в населеното място. „ За проблема са уведомени всички институции, от месеци пишем жалби до ВиК, до Общината, до омбудсмана, но без резултат. Това, което ни притеснява е, че никой не се ангажира със срокове кога ще решат проблема и ще ни осигурят вода. Затова настояваме да се обяви извънредно положение“, призовават гневните жители на „Мътница“. Те се страхуват, че процедурата по възстановяването на сондажа няма да бъде задействана до края на годината.

Ако кметът на Шумен не обяви бедствено положение за квартал „Мътница“, можем да внесем иск заради бездействието на кметството по Закона за отговорността на държавата и общините, заканват се жители на квартала в социалните мрежи.

И министър Емил Димитров обвинява местните институции в бездействие

Освен жителите на Мътница, и ресорният министър Емил Димитров вече няколко пъти обвинява местните институции в бездействие – ВиК открито, а кметската власт по-завоалирано. Още в началото на годината министър Димитров призова да бъдат възстановени старите сондажи в Шуменско заради задаващата се суша. В интервю пред БНТ той в прав текст даде за пример ръководството на община Сливен, която миналата година отвори старите си кладенци. Кметската власт в Шумен обаче продължава да чака държавата да реши водния проблем в региона.

Само преди два дни, на 6 септември Емил Димитров отново критикува институциите в Шумен заради водата. Министърът беше на посещение в Търговище, където беше пуснат нов сондаж, осигуряват вода за промишлеността.  „Това е стъпка в правилната посока за икономии и пестене на вода“, заяви министър Димитров и припомни, че още в началото на лятото е дал указания на местните власти в експлотационните дружества в Търговище и Шумен за търсене на алтернативни източници. „Но докато Търговище вече правят стъпки в тази посока, Шумен все още не са  предприели действия, въпреки наличието от десетилетия на около 40 изградени сондажа“, коментира екоминистърът.

А проблемите в „Мътница“ не са от днес.

Режим там имаше и през 2016 г., когато кварталът оставаше без вода по цели дни заради пресъхването на местния водоем. И след 4 години обаче местната власт продължава да разчита на държавата да реши водната криза и за разлика от община Сливен, не залага в бюджета си финансиране на дейностите по водоснабдяване.

За възстановяването на старите кладенци настояваше и бившият управител на ВиК-Шумен и настоящ шеф на националния воден холдинг Илиян Илиев. Според него, възстановяването на дълбоките сондажи, които събират вода в помпена станция „Мътница“, ще струва около 8 милиона лева. По темата обаче се замълча, след като правителството реши да завърши система „Дунав“ като алтернативно водоснабдяване за Североизточна България. И без друго шуменският кмет отказа да даде 8 милиона от общинския бюджет за старите кладенци. Но е напълно във възможностите на местната хазна да осигури 250 хил. лв. за отварянето на един сондаж за квартал „Мътница“. Обаче и тези средства ще се чакат от държавата. А ако безводието в Мътница продължи, хората са готови да обявят гражданско неподчинение и да започнат да блокират магистрала Хемус. С надеждата, че премиерът може да мине с прословутата джипка и да даде някой лев за водата на шуменския квартал, докато обикаля страната встрани от протестите…

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!