BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бежански сюжети от Харманли

бежанския лагер в Харманли отвън

бежанския лагер в Харманли отвън

Оттук се влиза към бежанския лагер в Харманли.
Снимки: Венелина Попова

Да сте чували скоро някоя медия да говори за бежанците в България? Ще чуете, разбира се, ако някой бежанец извърши криминално престъпление, тогава ще се наредят патриот до патриота да ни обясняват как трябва ръцете им да целуваме, задето вдигнаха оградата и спряха потока от Турция. И как, ако не бяха те, по улиците в големите ни градове вече щяха да се разхождат забулени млади жени, дошли от Арабския свят. Темата ще е интересна и ако се появи някой нов „герой“ като ямболския бабаит Динко, който хващаше бежанците и ги завързваше като животни със свински опашки. Само че днес всички други теми са покрити от коронавирусната пандемия и предстоящите избори. Покрай кампанията обаче патриотарските партии и коалиции няма как да не отворят дума за бежанците, Борисов също няма да пропусне да се похвали, че благодарение на достлука си с Ердоган, бежанският поток към Европа силно намалял.

През 2020 година в България са подадени 3525 молби за международна закрила, 64,5 на сто от получилите я са жени и деца-факт, който оборва един от широко разпространените нови митове за това как млади мъже мюсюлмани са тръгнали да ислямизират Европа, която отдавна е с променена демография. Статистиката отчита ръст с 30 на сто в сравнение с 2019 година, когато закрила са потърсили 2152 лица, основно от Сирия, Ирак, Иран и Афганистан. На територията на България съществуват шест регистрационно-приемателни центрове, най-големият от тях е в Харманли с капацитет от 2710 души, според официални данни, неофициално лагерът може да подслони над 3000 души.

Достъпът до бежанския лагер в Харманли е силно ограничен, сега невъзможен, заради пандемията от Ковид-19. Но в консултативния център за бежанци и мигранти на фондация „Мисия Криле“ в града редовно идват млади жени с децата си или цели семейства. Там всяка седмица получават лекарства, дрехи, храни, съвети и друг вид помощ от консултанти-терапевти, психолози, социални работници. Към фондацията, която подпомага уязвими групи от хора, има и трима доброволци – две студентки  по социална дейност от Германия и бесарабски българин от Украйна. Между тях и бежанците е изградено доверие. Трогателно е да ги наблюдава човек как чакат реда си пред малкия офис, препълнен с пакети от дрехи и храна. Стоят на студа с малките си деца, завити в количките, говорят тихо и никой не роптае. Изглеждат видимо спокойни, но зад всяко лице се крие по една драма.

Марям

Марям

Марям е от Сирия. В България пристигнала през 2015 година, месец по-късно дошъл и съпругът й. След като получили бежански статут, решили да останат в Харманли. Мъжът и се занимава с животновъдство в село Помощник, тя е фризьорка, но понеже не може да отвори легално салон, подстригва сирийките, които търсят услугите й. Домът й редовно е отворен за бежанци, останали на улицата по някаква причина. Наскоро посред нощ на вратата й почукала млада жена с четиримесечното си бебе и още две по-големи деца. Подслонила ги да не измръзнат, но споделя, че не може да ги задържи повече от няколко дни, заради съседите в кооперацията. Преди две седмици Марям прибрала от автогарата и семейство, напуснало лагера и го настанила в селската им къща. Тези случаи не са един и два, разказва сирийката. Не знае колко от бежанците поемат за Европа и колко остават тук, но знае, че всички искат да заминат. Държавата ги принуждава да напуснат България, твърди жената – тук не получават нито социални помощи, нито детски. А и българите не дават квартири на бежанците, главно заради предразсъдъците си към тях, подхранвани и от говоренето по темата на политици в парламента и извън него. Според Марям местните хора се оправдавали, че не искат да предоставят жилища на хора, получили убежище в България, защото после те напускали Харманли и страната, без да си платят сметките за вода и ток .

Семейството на Мозафар живее повече от пет години в лагера. Той е иракчанин и все още чака да получи закрила, съпругата му е от Сирия и е отскоро с тригодишен хуманитарен статут. Най-малкото им дете е родено в лагера, по-големите ходят на училище в Харманли. Майката е горда, че освен арабски и английски, говорят български и турски. Докато сме в офиса на фондацията Мозафар казва, че иска да се устроят трайно в София или Варна. Но когато излизаме навън, младият мъж започва да говори разпалено, че чака с нетърпение да получи закрила и да заминат, не знае още къде, само да не са тук. За да пристигнат нелегално с водач през Турция в България са платили 20 хиляди долара на трафиканти.

Няма да остане в България и още едно сирийско семейство. То ни посрещна в стаята, която обитава с петте си деца в най-стария хотел на града. Местните хора говорят, че само там настаняват временно бежанци. За 15 дни собственикът им поискал 150 евро. Бяха в подготовка да отпътуват за София още същия ден. Надяват се да си намерят работа там. За да получат документи за самоличност са посочили адрес в столицата, за който бащата платил 1000 лева – собственикът поискал по 140 на човек. А тепърва им предстои да търсят жилище, ако не се откажат от идеята си да останат в страната ни. Сдържани са в оценката си за българите, казват, че през тази половин година, прекарана тук, не са имали много вземане-даване с местните хора. За условията в лагера също не искат да говорят. 

Трудно говори, през сълзи, и 19 годишната сирийка, тръгнала от родния си град Дербасия с 11 дневно бебе на ръце, придружена от съпруга си и двете му деца, за да избяга от турската военна офанзива в Сирия. Прекарали известно време в бежанския лагер, но мъжът й създавал постоянни конфликти. Изгонили ги насила, посред зима, навън валял сняг и добре, че Марям се смилила над младата жена и я прибрала заедно с малките. Моли се само да си намерят дом и да се приютят, до края на месеца очаква да получат и статут. Вярва, че Бог ще им помогне да се устроят тук, но им е нужна подкрепа от държавата, каквато досега никой не им е предложил. От фондацията се грижат за прехраната на семейството, ще получат ли младата жена и децата закрила от българските власти е въпрос, който към днешна дата няма отговор. Но тя е категорична, че няма да се завърне при родителите си в Сирия.  

оградата на бежанския лагер в Харманли

оградата на бежанския лагер в Харманли

Оградата на бежанския лагер в Харманли, където в момента не се допускат външни хора.

Един чужденец от арабска страна, който е в България от няколко десетилетия, предпочита да запази анонимност, докато разговаряме. Страхува се от проблеми, които властите могат да му създадат. Получил е българско гражданство и живее със семейството си в Харманли. Обяснява колко трудно е за един бежанец, получил закрила, да се снабди с документи за самоличност. Затова е необходимо да имат регистрация по постоянен адрес. Но малцина се съгласявали да им предоставят жилище, защото после бежанците заминавали за Западна Европа, но постоянната им адресна регистрация оставала. И квартирата повече не можела да бъде наета. Преди законът позволявал бежанците да посочват за своя постоянен адрес този на лагера, в който са настанени, но сега тази възможност не съществува. Това принуждава чужденците да плащат за адресна регистрация огромни суми, какъвто е случаят със сирийското семейство дало 1000 лв. само за тази „услуга“. Получаването на статут, за който бежанците кандидатстват, съвсем не е лесен и бърз процес. Напротив българската държава често отхвърля молбите им за закрила и се налага те да водят съдебни дела, които продължават с месеци и години. През това време ги прехвърлят от лагерите в специалните домове за временно настаняване на чужденци в Любимец или Бусманци, от където следва изпълнение на предприетата принудителна административна мярка за връщане в страната по произход. Но когато получат статут, според промени в законодателството, трябва да напуснат лагерите и да се устройват жилищно сами-без документи, пари и работа. Въпреки, че Законът за убежището и бежанците дава на получилите закрила чужденци права на български граждани и пълен достъп до социалната и икономическата система на страната, включително до услугите на местните власти (в това число и на общински жилища), на практика те  не могат да упражнят тези права. Това е резултат на дефицити, както в политиките и стратегиите за интеграция, така и на институционални дефицити в изпълнението им; на бездушието на администрацията и на манталитета на българина.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!