BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Благотворителните каузи, които обединиха габровци през 2019 г.

Благотворителността и добротворчеството са едни от най-важните белези, които ни правят Човеци. Затова и Габрово Daily още от създаването си с особено внимание и активност отразява добрите дела на габровци, които се обединяват заради каузи. И това не е случайно. Още през 2013 г., повече от година преди създаването на Габрово Daily, главният редактор Момчил Цонев създава Фейсбук страницата „Добрите българи“ – за хората, които правят добро за своята общност, за своя град, за своята страна. През 2019 г. се реализира и дългогодишната мечта – „Добрите българи“ да има собствен сайт – dobrite.bg. Заради това и в първите отличия „Габровец на годината“ през 2018 г. почетно място сред отличените имаха точно благотворителните каузи – „Габровски майки даряват надежда“, „Габровски майки и татковци“, „Доброделие“.

В края на 2019 г. нека се обърнем назад и да споменем с признателност добрите каузи от тази година на обикновените габровци, защото те са съвременните герои!

От Габрово стартира националната общностна медия Dobrite.bg

Добрите българи dobrite.bg

На 20 декември стартира общностната медия на доброто Dobrite.bg. Тя е продължение на Фейсбук страницата “Добрите българи”, създадена преди близо 7 години, на 9 март 2013 г. Целта й е да търси „Кои са вашите герои, кои според вас заслужават да бъдат наречени Добрите българи! Споделете с нас примери за онези българи, които с добротата или с успехите си са направили нещо повече за своята общност, за своя град, за своята страна!“.

Редакционната мисия на Dobrite.bg ще бъде да разказва за обикновените хора, които вършат всекидневно добро, не за известните личности или за личните успехи без принос за обществото.

„Добрите българи“ очаква да разкажете за благотворителни и доброволчески начинания на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата. Габрово Daily ще бъде единственият регионален медиен партньор на „Добрите българи“ за Габрово.

Деца от ХК „Бъки“ Габрово събраха средства за възрастни хора

Деца от ХК „Бъки“ Габрово с благотворителна акция © Община Габрово

Повече от 70 деца от Хандбален клуб „Бъки“ Габрово направиха по-светли празниците за 15 възрастни хора, които се нуждаят от подкрепа. Със събраните средства децата подготвиха 15 коледни пакети. Както обаче те самите подчертават – материалното не е най-важното, децата са изработили собственоръчно и коледни картички.

Трудна и жестока е коледната кауза за „Габровски майки даряват надежда“

Коледна кауза на групата „Габровски майки даряват надежда“. Снимка: Организаторите

15 адреса, 15 житейски трагедии, 15 жестоки случаи на недоимък, самота, нищета и горчилка. С това ще запомнят тазгодишната коледна кауза за хора в нужда членовете на групата „Габровски майки даряват надежда“: „Срещнахме онкоболен мъж с две малки деца, 4 деца сирачета, отглеждани от вуйчо си, дядовци и баби със мизерни пенсии или въобще без пенсии. Адрес, след адрес, засядаше все по-голяма буца в гърлото, все по-мъчно ни ставаше и накрая всички избухнахме в сълзи. Емоцията ни завладя, не можехме повече да сме железни….“

„Карай колело, подари добро”: инициатива събира средства за дом „Майка и бебе“ в Габрово

Костадин Николов, инициатор на "Карай колело, подари добро". Снимка: podaridobro.org
Костадин Николов, инициатор на „Карай колело, подари добро“. Снимка: podaridobro.org

През март Костадин Николов обяви, че ще измине 1000 км в Северна Македония на велосипед с кауза. Инициативата се казва „Карай колело, подари добро”, а идеята – да събере пари за ремонт на дом „Майка и бебе“ в Габрово.

„Габровски майки даряват надежда“ спасиха дома на самотна майка от срутване

Акция на „Габровски майки даряват надежда“ в дома на самотна майка в Гачевци. Снимка: организаторите

На своя сватбен ден младото семейство на Павлина и Лъчезар Александрови решават да съберат в кутия за благотворителност парите, които техните гости в противен случай щяха да дадат за букети. Младоженците събират общо 500 лв., с които искат да помогнат на човек в нужда. Така се свързват и с Павлина Крумова, която насочва усилията към самотната майка с малко дете от Гачевци. Включва се и втора новобрачна двойка със сума от сватбата си – Розалина и Габриел Пенчеви. Покривът на една от стаите в дома на Светла от Гачевци е пред срутване.

Ученици от СУ „Отец Паисий“ събират благотворително капачки за болницата в Габрово

Ученици от СУ „Отец Паисий“ събират благотворително капачки © СУ „Отец Паисий“

Учениците от 8А клас на СУ „Отец Паисий“ в Габрово събраха 26 броя 11-литрови туби с пластмасови капачки като част от благотворителна кампания под мотото „Пусни капачка, дари живот!“. Малките габровци излязоха с този призив към хората с добри сърца да се включат в кампанията. Във всички класни стаи и коридори на училището бяха поставени съдове за събиране на капачки, споделят от СУ „Отец Паисий“.

Доброволци на БЧК Габрово събраха 1700 лв. в помощ на ученици с увреждания

Кампания „С усмивка на училище“ на Български младежки червен кръст Габрово © БЧК Габрово

Доброволци на Български младежки червен кръст – Габрово събраха 1700 лв. в благотворителната кампания „С усмивка на училище” за подпомагане на деца за първия учебен ден. Това се случи за пета поредна година на големия християнски празник Успение Богородично на 15 август.

Младежи от Габрово облагородиха детската площадка в Прахали

Доброволци от Габрово облагородиха детска площадка в с. Прахали © Община Габрово

Младежи от Габрово облагородиха доброволно детската площадка в габровското село Прахали. Младите габровци боядисаха съоръженията за игра.

„Габровски майки даряват надежда“ с великденска акция за деца

След като на миналия Великден майките посетиха Дневен център за стари хора в Габрово, тази година те зарадваха децата от центровете за настаняване от семеен тип на ул. „Хризантема“ и в кв. Борово в Габрово.

Габровски доброволци трасираха пътя до лобното място на Тотю Иванов

Габровци трасираха пътеката до лобното място на Тотю Иванов. Снимка: Тодорка Мирчева
Габровци трасираха пътеката до лобното място на Тотю Иванов. Снимка: Тодорка Мирчева

Доброто дело беше извършено от Христо Лалев Митев – живял в детството си в село Тодорчета, заедно с Румен Гаджев, Пресиян Василев, Владимир Ангелов, Катя Ангелова, Димитрина Величкова, Цаньо Илиев, Тихомир Ненков, със собствени средства и много труд.

Габровци почистиха извора Вонеща вода в квартал Радецки

Доброволци почистват извора на Вонеща чешма. На снимката: Иванка Паричева и Иван Попов. Снимка: Тодорка Мирчева
Доброволци почистват извора на Вонеща чешма. На снимката: Иванка Паричева и Иван Попов. Снимка: Тодорка Мирчева

Причината за акцията са множеството посегателства към кладенеца на Вонеща вода. Затова със собствени средства и труд няколко души почистват и обновяват мястото – това са Христо Лалев Митев (живял детските си години в село Тодорчета), както и Иван Попов, Иванка Паричева и Христо Тодоров от квартал Радецки, някога село Червен бряг.

Да надскочиш себе си или разказ за добротворчеството с щастлив край

Баба Станка. Снимка: "Габровски майки даряват надежда"
Баба Станка. Снимка: „Габровски майки даряват надежда“

Доброволци от Габрово помогнаха да се намери нов дом за бедстващата самотна баба Станка.

Материалът Благотворителните каузи, които обединиха габровци през 2019 г. е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!