BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бракониери застреляха черния лешояд, освободен миналата година край Котел


Черен лешояд
Илюстративна снимка: zoosnow от Pixabay

Дарен на България черен лешояд е прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от природозащитната организация „Зелени Балкани“. Видът е включен в Червената книга на България.

Лешоядът Ултрон е бил дарен на страната ни от белгийския зоопарк Планкендел, който е част от Европейската програма за размножаване на черния лешояд. Птицата е освободена миналата година край гр. Котел, а за нея са полагали грижи експерти от Фонд за дивата флора и фауна.

Черният лешояд е поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) от 2002 г. За завръщането на този вид в България от неправителствената природозащитна организация са работили 30 години. Той е изключително ценен за България и Европа, се разбира от съобщение, публикувано на сайта на „Зелени Балкани“ днес.

През тази пролет по време на завръщането на птицата в България лошо време и мъгла го приземяват в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсва полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, е подал данни, че нещо не е наред. Природозащитниците откриват птицата окървавена и с прострелни рани и незабавно я настаняват за интензивно лечение в Стара Закора, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота й дни наред. Въпреки усилията на ветеринарните специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и множеството положени грижи, птицата не е спасена. 

Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло, посочват от организацията.

По случая е образувана преписка и се води разследване от Окръжната прокуратура в Кърджали. Уведомена е и Регионалната инспекция по околна среда в Хасково.

От „Зелени Балкани“ се обръщат с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!