BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Брегоукрепващият хотел“ върху плажа Алепу вече е на 4 етажа, днес започва нова проверка (допълнена)


За година свлачището край плажа „Свети Тома“ при Алепу е брегоукрепено с четириетажна масивна сграда на груб строеж.
Снимка: Фейсбук/Бетономорие

Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас ще проверява днес строителството на „брегоукрепително съоръжение“ в района на плажа Алепу, край н. „Св. Тома“.

Сигнал за продължаващото строителство на известния плаж беше подаден до контролните органи от природозащитници след като в социалните мрежи бяха разпространени снимки на издигаща се на плажа четиретажна сграда.

„Това което виждате, по проект, е брегоукрепване в основите и хотелски комплекс, който да изплати разходите по брегоукрепването. Подиграват ни се по най-безпардонния начин. Това е крещящ абсурд на управлението на страната ни.“ написаха във Фейсбук страницата си група „Бетономорие“.

Още в началото на миналата година след подаден сигнал за строителство на брега при известния плаж, държавните органи започнаха проверки. Те установиха, че всичко е изрядно и се прави само брегоукрепване на терена. Това е етап от доизграждането на ваканционното селище „Свети Тома“, собственост на компания „Главболгарстрой“. То е изградено на едноименния нос. Дали проектът ще бъде реализиран докрай със строителството на хотел върху плажа очевидно предстои да стане ясно съвсем скоро.

Реализацията на проекта за строителство на „брегоукрепителен хотел“ на плажа Алепу започва в края на 2018 г. с първия етап – „укрепване на свлачище“ в близост до комплекса „Свети Тома“. Точно там преди години земята се свлече почти до плажа. Идеята на инвеститорите сега е брега да бъде укрепен с хотел, за да може да се избие инвестицията.

Хотелът, който сега се строи на Алепу ще е терасовиден и се намира само на 30 м от морето, буквално в самото свлачище. Проектът изисква множество разрешителни и съгласуване с различни институции – от община Созопол, през регионалното министерство, Дирекцията за строителен контрол, Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) и др.

На 1 февруари м.г. след извършена проверка, от РДНСК в Бургас обявиха, че са открили множество нарушения, но обектът бе спрян само временно. Малко след това обаче се оказа, че всичко е изрядно и бе дадена зелена светлина за продължаване на строителството.

В началото на тази година първият етап по укрепване на свлачището бе приключен. По информация на дружеството изпълнител – „Главболгарстрой“ в т. нар. „укрепване на свлачището“ са инвестирани около 1 млн. лева.

Теренът е собственост на дружеството „Алепу Вилидж“, което се сдобива с него след сделка с Община Созопол през 2005 г. На името на същата компания на 8 октомври 2018 г.е издадено и разрешителното за строеж.

Днес след проверка на място БНР съобщи, че строителните дейности отново са спрени.

Строителният контрол: Хотелът на Алепу не е хотел

За пореден път през последната година и половина, проверка на Районната дирекция за национален строителен контрол в Бургас, която беше извършена днес, установи, че четириетажната бетонна постройка на морския бряг в местността Алепу край Созопол не е хотел, а „брегоукрепително съоръжение“.

След края на проверката началникът на дирекцията Милен Ненчев съобщи пред журналисти, че няма отклонение от издадените строителни книжа. „Само по себе си това представлява укрепително съоръжение, каза Ненчев. Така е отразено в проекта – единствено и само стоманобетонова конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея. Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се използват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята. След като бъде завършен и вторият етап от проекта, всичко това, което виждате в момента, то ще бъде под нивото над терена – подземно“, каза той.

Според началника на РДНСК в Бургас строителството на ваканционния комплекс на плажа в местността Алепу още не е започнало. По думите му, хотелският комплекс, който е втория етап от проекта „Алепу вилидж“, ще бъде изграден пред издигнатата вeче стоманобетонна конструкция.

„Това е класическата подмяна на новини. Когато видиш нещо, че е бяло, ти казваш, че е черно, заяви по провод днешните констатции на строителния контрол екологът Тома Белев. В случая имаме хотел и се вижда от всички, че е хотел, но те викат  – не, брегоукрепително съоръжение. Ами не е брегоукрепително съоръжение, защото е хотел. Защото брегоукрепително съоръжение не се прави с места за бани и тоалетни“, посочва природозащитникът. 

От строителната камара в Бургас са заявили днес пред БНР, че е напълно възможно обектът да се използва и като сграда. Иначе имало различни технологии за укрепване на свлачища, а тази била с използването на контрафорси и стоманобетонни кубове.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!