BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Видео: Източването на Здравната каса – точният човек на точното място

Огромна част от частните лечебни заведения си направиха собствени търговци на едро. Входът към болницата минава винаги през този търговец, който е техен. На практика цялата тази разлика, която се получава в случая от 700% в цената, влиза в полза на собственика на болницата, който е и собственик на фирмата за търговия на едро. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в предаването „Лице в лице“.

„Пътят на едно лекарство, преди Каста да го заплати, има три нива. Първото ниво е производителят, който притежава лекарството, второто нещо е търговецът на едро, който го купува от този производител и го фактурира на болницата, болницата, след като го използва, го фактурира на Касата и Касата ѝ го плаща“, поясни той.

„Това, което ни задължава е наредба на министъра, който е определил, че ако дадено лекарство е в рамките на пределната си цена – максималната, която е регистрирана в България, Касата трябва да го заплати“, отбеляза Дечев.

„Интересът към бизнеса в здравеопазването е много голям. Няма голямо частно лечебно заведение, зад което да не стои изключително сериозен бизнес… друг. Интересите са големи, което показва, че дори при тези условия от този сектор може да се печели. Поради тази причина интересът е голям. Частните болници развиват главно сфери, в които се печели най-лесно. Една от тях е онкологията. Конкретно лекарствата са обектът“, коментира той.

Вижте във видеото целия разговор с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!