BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВиК – Шумен подписа договор за 126 милиона лева за нов водопровод и пречиствателна станция за питейни води


Илиян Илиев – управител на ВиК – Шумен
Снимка: Диана Желязкова

ВиК – Шумен подписа договор за 126 милиона лева по Оперативна програма „Околна среда“ за финансиране на голям проект за подобряването на водния сектор. 

По договора се предвижда да се изградят нов довеждащ водопровод от язовир „Тича“ и пречиствателна станция за питейни води. Ще се финансират и ремонтни дейности по водопреносната и канализационна мрежа в Шумен и Нови пазар.

68 милиона за нов водопровод

През март дружеството обяви обществена поръчка за 68 милиона лева с ДДС за изграждането на нов водопровод от язовир „Тича“. Съществуващата 40-годишна тръба непрекъснато аварира и само тази година два пъти остави на сухо хората в Шумен, Търговище и Велики Преслав, които ползват вода от язовира. По данни на Комисията за енергийно и водно регулиране загубите на вода от мрежата в Шумен са 80 % и са сред най-високите в страната.

Обществената поръчка за подмяната на 25-километровия водопровод е разделена на три обособени позиции: от язовир „Тича“ до Разпределителна шахта Търговище, от нея до помпена станция „1300“ край Дивдядово и от Дивдядово до напорния водоем от 13 хил. кубика, който е основният водоем за снабдяването на Шумен.

Новият водопровод ще бъде изграден от чугун, а участъкът от преминаването през река Камчия ще бъде от полиетилен с висока плътност, обясниха от ВиК – Шумен.  „Ако всичко протече в нормален порядък и няма обжалване на офертите, реалните строителни работи могат да започнат още тази година“, коментира главният инженер на дружеството инж. Георги Стоев. 

26 милиона за пречиствателна станция

Преди това ВиК – Шумен пусна и обществена поръчка за изграждането на пречиствателна станция за питейни води на прогнозна стойност 26 млн. лв. с ДДС.  За тази сума трябва да се изградят както самата пречиствателна станция за питейни води, така и помпена станция, заустващ колектор и кабелно захранване.

Станцията ще бъде с капацитет на пречистване 450 литра в секунда при нормален режим и 600 при форсиран. Пречистването ще става чрез „бързи пясъчни филтри“, след което водата ще се хлорира.

Шуменци пият вода директно от язовира, който през 70-те години е бил построен за напояване, а водата и досега е с официален статут „поливна“.  Повече от 40 години градът е без пречиствателна станция и при проливни дъждове или обилно снеготопене водата със седмици е мътна и негодна за консумация. 

Над 30 милиона за подмяна на водопроводи и управление на проекта

Над 30 милиона лева по проекта са насочени за подмяна на водопроводи и канализация в Шумен, ремонти на помпени станции и на обекти в Нови пазар, както и за изготвяне на работен проект, за надзора и за управленското звено, заяви шефът на ВиК Илиян Илиев.

Той прогнозира, че ако няма обжалване на търговете и нещата вървят по план, строителството на новия водопровод и на пречиствателната станция трябва да завърши за две – две и половина години.

Съфинансирането на проекта от страна на ВиК – Шумен в размер на 17,5 милиона лева ще бъде осигурено от банков кредит, който ще бъде гарантиран от новия държавен воден холдинг. Самият Илиян Илиев се очаква да стане директор на мега холдинга, обяви при посещението си в Шумен заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!