BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Шумен започва подписка срещу изграждането на завод за преработка на боклук


Теренът край Дивдядово, където се предвижда да бъде изграден заводът за преработка на боклук.
Снимка: Диана Желязкова

Днес в Шумен започва събиране на подписи против намеренията, обявени от частен инвеститор, да изгради завод за преработка на отпадъци в шуменския квартал Дивдядово. Протестната подписка се организира от специално създадена по темата гражданска инициатива, учредена по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Подписите ще се събират в рамките на два месеца в Шумен, в различни обекти в квартал Дивдядово и от доброволци, съобщи председателят на гражданското сдружение Йордан Йорданов. След приключването й, подписката ще бъде внесена в община Шумен и в Министерски съвет.

Гражданската инициатива, наречена „ПРОТИВ изграждане на завод за третиране на отпадъци в кв. Дивдядово“, беше създадена по време на общо събрание на жителите на шуменския квартал Дивдядово на 15 януари.  В специално уведомление до община Шумен и до Общинския съвет Йопданов предупреждава, че местната власт няма да получи съгласие за изграждането на какъвто и да е завод за третиране на отпадъци в квартал Дивдядово.

„Упълномощени сме да предприемем всички възможни граждански и правни действия против изграждането на завода или инсталацията, или както и да се нарича“, заяви Йорданов. Сдружението призовава общинските съветници да оттеглят пълномощията, дадени на кмета на Шумен през 2016 г. да води разговори за изграждане на завод за преработка на отпадъци край града.

В същото време потенциалният инвеститор на завода, регистрираната в Шумен фирма „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт – Шумен“ ООД, ще представи намеренията си на среща с гражданите на 26 февруари, сряда, от 18 ч. в залата на Регионалния исторически музей в Шумен.  В отправената към гражданите и към общината покана се казва, че дружеството е придобило на 11 декември 2019 г. поземлен имот в местността „Чернювец“ край Дивдядово, с цел изграждане на завод за производство на висококалорични пелети.

За намеренията за изграждане на подобен завод се заговори сред гражданите миналото лято, но общинската власт не даваше никаква информация за преговорите. Едва в навечерието на местните избори шуменският кмет Любомир Христов повдигна завесата и то след като беше принуден да даде отговор на специално поставен въпрос от общински съветник. От обясненията на кмета стана ясно, че разговорите с потенциалния частен инвеститор са напреднали и че кметският екип подкрепя намеренията за изграждане на завода в Дивдядово.  Това обаче предизвика огромно напрежение сред шуменци, тъй като до момента никой не е представил пред гражданите технологията, по която ще работи заводът.

На сесия на през декември 2019 г. стана ясно, че фирмата, която ще изгражда завода, е регистрирана в края на октомври с 1000 лв. капитал. Дружеството „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти менджмънт – Шумен“ е купило на 11 декември 2019 г. терен от 70 дка от училищното настоятелство в Дивдядово, на който смята да строи бъдещия завод. Самото дружество е регистрирано от Клаус Дитер Вагенбренер, германски гражданин и българина Велин Дракалиев.

При последвалите скандали с незаконния внос на отпадъци в България и обществената нетърпимост по темата, хората от Дивдядово решиха, че инвеститорите ще се откажат от намерението си да стоят завод в Шумен. Предстоящата среща с потенциалния инвеститор обаче показва, че фирмата е решена да реализира плана си.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!