BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гешев отмени срещата си с Нинова защото обявила пресконференция в Перник

Иван Гешев
Снимка: Свободна Европа

Главният прокурор Иван Гешев отмени планираната си среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, на която трябваше да бъде обсъдена водната криза в Перник. Това се разбра от официално съобщение на прокуратурата, публикувано тази сутрин. „Поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ ”БСП за България“ г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор“, обясняват от прокуратурата.

В съобщението на държавното обвинение се казва още: „Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект”. От там допълват, че „по всяка информация или сигнал за извършено престъпление, прокуратурата ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия, съгласно българското законодателство“.

От прокуратурата посочват още, че поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор на Република България има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия.

Гешев пое под специален надзор разследванията за кризата в града, който е на воден режим от средата на ноември. От държавното обвинение заявяват, че периодично ще информират за напредъка по взетите на специален надзор разследвания.

Съобщението, което провокира реакцията на новия главен прокурор е от тази сутрин и в него от пресцентъра на левицата информират, че „Днес, след срещата с главния прокурор, председателят на БСП Корнелия Нинова ще даде пресконференция в Перник във връзка с водната криза. Срещата с медиите ще се състои в 13:00 ч. в клуба на партията в Перник“.

Разследването, което бе обявено от прокуратурата по повод водната криза в Перник е за безстопанственост и се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация. То е за това, че в периода от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в яз. „Студена“. От това са настъпили значителни вредни последици. Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във „ВиК – Перник“ ООД, община Перник, областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

Първоначално излезе информация, че отговорни за кризата са и министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова, след което Главният прокурор Иван Гешев обяви, че взима на специален надзор
досъдебните производства за водната криза в Перник.

.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!